Fot. materiały prasowe/Polsat
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi włoską zupę solferino. Do przygotowania tej włoskiej odmiany zupy pomidorowej trzeba przygotować: pora, cebulę, czosnek, ziemniaki, oliwę, wywar wołowy (lub w wersji wege - jarzynowy), zielony groszek, przecier pomidorowy, sól, pieprz, żółtka, mozzarellę i świeży tymianek do dekoracji. Pyszna i pożywna zupa jest szybko gotowa!
W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Dlatego na drugie danie Ewa przygotuje „fish pie". Do pochodzącej z Wielkiej Brytanii zapiekanki są potrzebne: mleko, masło, mąka, żółtko, koperek, szczypior, wędzony łoś, filet z dorsza lub mintaja, krewetki tygrysie, ziemniaki, sól i gałka muszkatołowa.
Zupa solferono zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni poda makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyje zwykłego makaronu, tylko zrobi tagliatelle z marchewki!
Na koniec Ewa Wachowicz zaserwuje brownie. Ale ten amerykański wypiek będzie tak zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządzi ten deser na słodkich ziemniakach i poda do niego pyszną sałatkę owocową. A całość powstanie bez dodatku cukru! Do stworzenia tego wyjątkowego ciasta są niezbędne: bataty, dojrzałe banany, daktyle bez pestek, cynamon, kakao, mąka ryżowa, masło orzechowe, czekolada gorzka min. 70% kakao. A do sałatki owocowej: truskawki, maliny, borówki i syrop klonowy. Ewa dba, aby zawsze mieć pod ręką jadalne kwiaty. Dlatego na koniec ozdobi brownie bratkami, a resztę kwiatów posadzi w swoim ogrodzie!
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 8 maja w programie „Ewa gotuje".