Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Kulinarna podróż po kuchniach świata!

W sobotę 8 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od włoskiej zupy zupy solferino, następnie przygotuje specjalność kuchni brytyjskiej – zapiekankę rybną z krewetkami. Na deser będzie amerykański klasyk, czyli brownie! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi włoską zupę solferino. Do przygotowania tej włoskiej odmiany zupy pomidorowej trzeba przygotować: pora, cebulę, czosnek, ziemniaki, oliwę, wywar wołowy (lub w wersji wege - jarzynowy), zielony groszek, przecier pomidorowy, sól, pieprz, żółtka, mozzarellę i świeży tymianek do dekoracji. Pyszna i pożywna zupa jest szybko gotowa!

W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Dlatego na drugie danie Ewa przygotuje „fish pie". Do pochodzącej z Wielkiej Brytanii zapiekanki są potrzebne: mleko, masło, mąka, żółtko, koperek, szczypior, wędzony łoś, filet z dorsza lub mintaja, krewetki tygrysie, ziemniaki, sól i gałka muszkatołowa.

Zupa solferono zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni poda makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyje zwykłego makaronu, tylko zrobi tagliatelle z marchewki!

Na koniec Ewa Wachowicz zaserwuje brownie. Ale ten amerykański wypiek będzie tak zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządzi ten deser na słodkich ziemniakach i poda do niego pyszną sałatkę owocową. A całość powstanie bez dodatku cukru! Do stworzenia tego wyjątkowego ciasta są niezbędne: bataty, dojrzałe banany, daktyle bez pestek, cynamon, kakao, mąka ryżowa, masło orzechowe, czekolada gorzka min. 70% kakao. A do sałatki owocowej: truskawki, maliny, borówki i syrop klonowy. Ewa dba, aby zawsze mieć pod ręką jadalne kwiaty. Dlatego na koniec ozdobi brownie bratkami, a resztę kwiatów posadzi w swoim ogrodzie!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 8 maja w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Światowe, ale wciąż proste. Pyszne przepisy Ewy Wachowicz

W 508. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zdecydowała się pokazać widzom, jak prosto ugotować potrawy z różnych części świata. Odkryj przepis...

2
Quizy Wiosenna zagadka na spostrzegawczość. Co ukryło się wśród liści sałaty?

W czasie wolnym często rozwiązujesz łamigłówki oraz z chęcią testujesz swoją spostrzegawczość? Jeśli tak, koniecznie sprawdź swoje sokole oko i spr...

29
Informacje Pradawne delicje o leczniczym działaniu. Z kwiatów magnolii możesz zrobić ocet, sok a nawet kiszonki

Większość osób zachwyca się nimi, gdy widzą je na osiedlu lub w ogrodzie. Głównie przez piękne różowe kwiaty, które kwitną krótko, bo od marca do m...

6
Ewa gotuje Ewa Gotuje: sopa de ajo, cottage pie, szarlotka

Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym show pokazuje, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 508. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrzą...

3