Ewa gotuje: Odcinek na zimowe chłody

5 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od fasolowej na żeberkach wieprzowych. Jako danie główne Ewa poda podpłomyk z kotletem mielonym. Pokaże też, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu. Na deser będzie tarta z gruszkami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tydzień temu Ewa Wachowicz pokazała, jak założyć własną plantację kiełków. Teraz pokaże efekty! A domowe kiełki rzodkiewki przydadzą się do jednego z dań.

Za oknem już pierwsze zimowe chłody, dlatego Ewa Wachowicz na początek programu zaproponuje danie na rozgrzanie - pożywną zupę fasolową na żeberkach. Do przygotowania tej sycącej potrawy będą potrzebne: moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", żeberka wieprzowe, ziele angielskie, listek laurowy, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, czosnek, majeranek i sól. A do zasmażki, którą dodamy do zupy: boczek wędzony, cebula i mąka orkiszowa do zagęszczenia. Z kolei do podania gotowej fasolowej: natka pietruszki i ulubione pieczywo.

Daniem głównym będzie podpłomyk ze sznyclem inspirowany knyszą z mielonym. Knysza jest bardzo popularna na Dolnym Śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. To drożdżowa bułka, która wypełniona jest najczęściej warzywami i najczęściej sosem majonezowym czy też z dodatkiem mięsa. Ewa Wachowicz zrobi potrawę inspirowaną knyszą i zamiast bułki drożdżowej zrobi podpłomyk. Do ciasta będą potrzebne: drożdże, cukier, woda, mąka orkiszowa i mąka razowa z płaskurki, sól, masło, mleko i sezam. Natomiast do przygotowania sznycli, czyli kotletów mielonych będą potrzebne: mielona wołowina, cebula, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz, bułka tarta i masło klarowane lub smalec do smażenia do smażenia. A do złożenia całego dania: ogórek kiszony, marynowana cebula, kiełki rzodkiewki i sos jogurtowy czosnkowy z odrobiną pietruszki i pyszny podpłomyk ze sznyclem gotowy.

Po obiedzie Ewy Wachowicz pokaże, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność i z pewnością przyda się na zimowe chłody.

Na koniec zaprosi na deser. Upiecze tartę z gruszkami i masą migdałową. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, cukier, szczypta soli, zimne masło, żółtka jajek, laska wanilii, woda. A do nadzienia: gruszki, masło, białe wytrawne wino, cynamon, mąka migdałowa i pszenna, skórka z otartej pomarańczy, jajka, cukier puder i gorzka czekolada. Na upieczoną tartę wystarczy odrobina cukru pudru i wyśmienity deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 5 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Odcinek na zimowe chłody – zupa fasolowa, podpłomyk z mielonym, syrop z czosnku i miodu oraz tarta z gruszkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Pasztetowa.

Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.

Odsłon: 3701

>60 min
12
Przetwory Marynowane ogórki w zalewie octowej.

Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Pyszny dodatek do kanapek i drug...

Odsłon: 822

15 min
4
Sałatki Sałatka z buraków

Prosta i szybka sałatka z buraków. Mało składników, a efekt jest naprawdę f...

Odsłon: 158

30 min
3
Zupy Botwinkowa z jajkiem

Zupa z botwinki to jedna z ulubionych zup mojego męża. Jest jedną z najleps...

Odsłon: 119

30 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

0
Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

4
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

23