Dania jednogarnkowe

5 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od fasolowej na żeberkach wieprzowych. Jako danie główne Ewa poda podpłomyk z kotletem mielonym. Pokaże też, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu. Na deser będzie tarta z gruszkami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tydzień temu Ewa Wachowicz pokazała, jak założyć własną plantację kiełków. Teraz pokaże efekty! A domowe kiełki rzodkiewki przydadzą się do jednego z dań.

Za oknem już pierwsze zimowe chłody, dlatego Ewa Wachowicz na początek programu zaproponuje danie na rozgrzanie - pożywną zupę fasolową na żeberkach. Do przygotowania tej sycącej potrawy będą potrzebne: moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", żeberka wieprzowe, ziele angielskie, listek laurowy, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, czosnek, majeranek i sól. A do zasmażki, którą dodamy do zupy: boczek wędzony, cebula i mąka orkiszowa do zagęszczenia. Z kolei do podania gotowej fasolowej: natka pietruszki i ulubione pieczywo.

Daniem głównym będzie podpłomyk ze sznyclem inspirowany knyszą z mielonym. Knysza jest bardzo popularna na Dolnym Śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. To drożdżowa bułka, która wypełniona jest najczęściej warzywami i najczęściej sosem majonezowym czy też z dodatkiem mięsa. Ewa Wachowicz zrobi potrawę inspirowaną knyszą i zamiast bułki drożdżowej zrobi podpłomyk. Do ciasta będą potrzebne: drożdże, cukier, woda, mąka orkiszowa i mąka razowa z płaskurki, sól, masło, mleko i sezam. Natomiast do przygotowania sznycli, czyli kotletów mielonych będą potrzebne: mielona wołowina, cebula, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz, bułka tarta i masło klarowane lub smalec do smażenia do smażenia. A do złożenia całego dania: ogórek kiszony, marynowana cebula, kiełki rzodkiewki i sos jogurtowy czosnkowy z odrobiną pietruszki i pyszny podpłomyk ze sznyclem gotowy.

Po obiedzie Ewy Wachowicz pokaże, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność i z pewnością przyda się na zimowe chłody.

Na koniec zaprosi na deser. Upiecze tartę z gruszkami i masą migdałową. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, cukier, szczypta soli, zimne masło, żółtka jajek, laska wanilii, woda. A do nadzienia: gruszki, masło, białe wytrawne wino, cynamon, mąka migdałowa i pszenna, skórka z otartej pomarańczy, jajka, cukier puder i gorzka czekolada. Na upieczoną tartę wystarczy odrobina cukru pudru i wyśmienity deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 5 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Odcinek na zimowe chłody – zupa fasolowa, podpłomyk z mielonym, syrop z czosnku i miodu oraz tarta z gruszkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 53

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18