Ewa gotuje: Odcinek na zimowe chłody

5 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od fasolowej na żeberkach wieprzowych. Jako danie główne Ewa poda podpłomyk z kotletem mielonym. Pokaże też, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu. Na deser będzie tarta z gruszkami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tydzień temu Ewa Wachowicz pokazała, jak założyć własną plantację kiełków. Teraz pokaże efekty! A domowe kiełki rzodkiewki przydadzą się do jednego z dań.

Za oknem już pierwsze zimowe chłody, dlatego Ewa Wachowicz na początek programu zaproponuje danie na rozgrzanie - pożywną zupę fasolową na żeberkach. Do przygotowania tej sycącej potrawy będą potrzebne: moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", żeberka wieprzowe, ziele angielskie, listek laurowy, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, czosnek, majeranek i sól. A do zasmażki, którą dodamy do zupy: boczek wędzony, cebula i mąka orkiszowa do zagęszczenia. Z kolei do podania gotowej fasolowej: natka pietruszki i ulubione pieczywo.

Daniem głównym będzie podpłomyk ze sznyclem inspirowany knyszą z mielonym. Knysza jest bardzo popularna na Dolnym Śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. To drożdżowa bułka, która wypełniona jest najczęściej warzywami i najczęściej sosem majonezowym czy też z dodatkiem mięsa. Ewa Wachowicz zrobi potrawę inspirowaną knyszą i zamiast bułki drożdżowej zrobi podpłomyk. Do ciasta będą potrzebne: drożdże, cukier, woda, mąka orkiszowa i mąka razowa z płaskurki, sól, masło, mleko i sezam. Natomiast do przygotowania sznycli, czyli kotletów mielonych będą potrzebne: mielona wołowina, cebula, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz, bułka tarta i masło klarowane lub smalec do smażenia do smażenia. A do złożenia całego dania: ogórek kiszony, marynowana cebula, kiełki rzodkiewki i sos jogurtowy czosnkowy z odrobiną pietruszki i pyszny podpłomyk ze sznyclem gotowy.

Po obiedzie Ewy Wachowicz pokaże, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność i z pewnością przyda się na zimowe chłody.

Na koniec zaprosi na deser. Upiecze tartę z gruszkami i masą migdałową. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, cukier, szczypta soli, zimne masło, żółtka jajek, laska wanilii, woda. A do nadzienia: gruszki, masło, białe wytrawne wino, cynamon, mąka migdałowa i pszenna, skórka z otartej pomarańczy, jajka, cukier puder i gorzka czekolada. Na upieczoną tartę wystarczy odrobina cukru pudru i wyśmienity deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 5 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Odcinek na zimowe chłody – zupa fasolowa, podpłomyk z mielonym, syrop z czosnku i miodu oraz tarta z gruszkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 437

60 min
7
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 28

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2