Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W sobotę 12 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie, Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od przyrządzenia winnej polewki, czyli zupy na domowym bulionie i winie. Jako danie główne poda gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym a na deser upiecze rogaliki krucho-drożdżowe.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. W tym odcinku na pierwszy ogień pójdzie niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu winna polewka. Do ugotowania zupy będą potrzebne: bulion drobiowy lub jarzynowy, białe wytrawne wino, gałka muszkatołowa, słodka śmietanka, żółtka jajek oraz sól i pieprz. A do podania: grzanki przygotowane na maśle oraz szczypiorek i błyskawiczna staropolska winna zupa gotowa!

Daniem głównym będą gęsie udka w sosie śliwkowym-sojowym. Do przygotowania dania oprócz gęsich udek będą potrzebne: smalec gęsi lub masło klarowane do wysmarowania naczynia, sól, pieprz i papryka słodka. Następnie Ewa przygotuje powidła z namoczonych z goździkami suszonych śliwek, z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Te powidła oraz sok i ocet z jabłek lub z kombuchy, sos sojowy i miód posłużą do zrobienia sosu do potrawy. Zamarynowane i zalane sosem śliwkowo - sojowym gęsie udka pieczemy w piekarniku. Gotowe danie podajemy z purée ziemniaczano-selerowym i surówką z czerwonej kapusty.

Gospodyni pokaże też, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata.

Z kolei na deser będą krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Odcinek w kolorze śliwki! Zupa winna, powidła z suszonych śliwek, gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym, kombucha i rogaliki krucho-drożdżowe na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5149

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 269

15 min
27