Fot. materiały prasowe/Polsat
Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. W tym odcinku na pierwszy ogień pójdzie niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu winna polewka. Do ugotowania zupy będą potrzebne: bulion drobiowy lub jarzynowy, białe wytrawne wino, gałka muszkatołowa, słodka śmietanka, żółtka jajek oraz sól i pieprz. A do podania: grzanki przygotowane na maśle oraz szczypiorek i błyskawiczna staropolska winna zupa gotowa!
Daniem głównym będą gęsie udka w sosie śliwkowym-sojowym. Do przygotowania dania oprócz gęsich udek będą potrzebne: smalec gęsi lub masło klarowane do wysmarowania naczynia, sól, pieprz i papryka słodka. Następnie Ewa przygotuje powidła z namoczonych z goździkami suszonych śliwek, z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Te powidła oraz sok i ocet z jabłek lub z kombuchy, sos sojowy i miód posłużą do zrobienia sosu do potrawy. Zamarynowane i zalane sosem śliwkowo - sojowym gęsie udka pieczemy w piekarniku. Gotowe danie podajemy z purée ziemniaczano-selerowym i surówką z czerwonej kapusty.
Gospodyni pokaże też, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata.
Z kolei na deser będą krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 grudnia w programie „Ewa gotuje".
"Ewa gotuje": Odcinek w kolorze śliwki! Zupa winna, powidła z suszonych śliwek, gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym, kombucha i rogaliki krucho-drożdżowe na INTERIA.TV.