Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Ewa gotuje: Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami

W sobotę 21 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluskami. Potem usmaży filety z kurczaka owinięte plastrami boczku. A do popołudniowej herbaty upiecze szkockie bułeczki scones.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania pysznej zupy to: kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, przyprawa warzywna, czosnek, sól i oczywiście woda oraz koperek. Do przygotowania grysiku będzie potrzebna kasza manna i jajko.

Daniem głównym będą filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo - cytrynowym sosem. Przyprawy do mięsa to tylko sól i pieprz. Do smażenia kotletów będzie potrzebna oliwa a do podduszenia: białe wytrawne wino, cytryna pieprz i gałązki rozmarynu. Z kolei do podania głównego dania - pieczone ziemniaki i pomidory koktajlowe.

Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotuje gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

Natomiast na deser zrobi popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, sól, masło, mleko, rodzynki i jajka. A do podania według uznania na ciepłu lub na zimno - masło i konfitura.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 21 listopada w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Zaguby

Zaguby – tradycyjne danie kuchni podlaskiej – to swego rodzaju pierogi z fars...

Odsłon: 628

30 min
3
Przekąski Kociołek na żarze

Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...

Odsłon: 84

30 min
4
30 min
23

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze śniadania dla sercowców. Sycą na długo i wzmacniają

Choroby sercowo-naczyniowe to plaga XXI wieku. Aby im zapobiegać i łagodzić ich objawy, należy wprowadzić zmiany w codziennych nawykach, zwłaszcza...

3
Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

4
Ewa gotuje Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetar...

5
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

7