Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Ewa gotuje: Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami

W sobotę 21 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluskami. Potem usmaży filety z kurczaka owinięte plastrami boczku. A do popołudniowej herbaty upiecze szkockie bułeczki scones.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania pysznej zupy to: kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, przyprawa warzywna, czosnek, sól i oczywiście woda oraz koperek. Do przygotowania grysiku będzie potrzebna kasza manna i jajko.

Daniem głównym będą filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo - cytrynowym sosem. Przyprawy do mięsa to tylko sól i pieprz. Do smażenia kotletów będzie potrzebna oliwa a do podduszenia: białe wytrawne wino, cytryna pieprz i gałązki rozmarynu. Z kolei do podania głównego dania - pieczone ziemniaki i pomidory koktajlowe.

Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotuje gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

Natomiast na deser zrobi popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, sól, masło, mleko, rodzynki i jajka. A do podania według uznania na ciepłu lub na zimno - masło i konfitura.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 21 listopada w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantny gulasz z ciecierzycy

ciecierzyca długo się gotuje, ja używam takiej gotowej, ze słoika

Odsłon: 82

60 min
2
>60 min
5
Desery Tort urodzinowy na Abrahama

Tort zrobiony jest z okazji kolejnych i to 50 urodzin czyli Abrahama. Tort z...

Odsłon: 101

>60 min
12
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje To dlatego mus z jabłek szybko pleśnieje. Nigdy tak nie rób!

Jesienią z chęcią przygotowujesz jabłkowe przetwory, czy wiesz jednak jak wekować mus z jabłek? To bardzo ważne, by robić to prawidłowo, nieodpowie...

5
Informacje Dlaczego warto jeść rokitnik? Konfitury i dżemy z jego owoców to superfood

Rokitnik to roślina, która nie cieszy się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni, a szkoda, bo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej ogromnym a...

2
Informacje Catering dietetyczny Kraków - boxy

Dieta pudełkowa to plan dietetyczny składający się z posiłków, które można przygotować z pudełka paczkowanej żywności. Jest to jedna z najpopularni...

0
Informacje Kupujesz grzyby na targu? Koniecznie to sprawdź

Targi, ryneczki i bazary - to właśnie one zaopatrują nas w świeże warzywa, owoce, ale również przetwory przygotowywane przez domowe przedsiębiorstw...

0