Ewa gotuje: Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami

W sobotę 21 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluskami. Potem usmaży filety z kurczaka owinięte plastrami boczku. A do popołudniowej herbaty upiecze szkockie bułeczki scones.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania pysznej zupy to: kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, przyprawa warzywna, czosnek, sól i oczywiście woda oraz koperek. Do przygotowania grysiku będzie potrzebna kasza manna i jajko.

Daniem głównym będą filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo - cytrynowym sosem. Przyprawy do mięsa to tylko sól i pieprz. Do smażenia kotletów będzie potrzebna oliwa a do podduszenia: białe wytrawne wino, cytryna pieprz i gałązki rozmarynu. Z kolei do podania głównego dania - pieczone ziemniaki i pomidory koktajlowe.

Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotuje gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

Natomiast na deser zrobi popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, sól, masło, mleko, rodzynki i jajka. A do podania według uznania na ciepłu lub na zimno - masło i konfitura.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 21 listopada w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Figowa przekąska

Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.

Odsłon: 84

15 min
0
Dania główne Bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...

Odsłon: 894

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Łagodzi stres, dba o mocne kości. Jak zrobić nalewkę z fig?

Nalewka z fig - przepis nie jest może jednym z najpopularniejszych, ale zdecydowanie warto się nim zainteresować. Na co pomaga nalewka z fig? To św...

1
Informacje Hitowe kotlety nie tylko dla leniwych. Jak zrobić gryczanniki z sosem grzybowym

Aby w kuchni nie było monotonii, trzeba od czasu do czasu postawić na zupełnie nowe danie. Takie właśnie są gryczanniki - przepis sprawdzi się świe...

1
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Sałatka szwedzka, krem z ziemniaków z kaszanką, szaszłyki gruzińskie, brownie

W najbliższą sobotę 30 września Ewa Wachowicz pokaże aż cztery dania. Przeprowadzi widzów przez różne kuchnie świata - od polskiej przez skandynaws...

1