Fot. materiały prasowe/Polsat
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania pysznej zupy to: kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, przyprawa warzywna, czosnek, sól i oczywiście woda oraz koperek. Do przygotowania grysiku będzie potrzebna kasza manna i jajko.
Daniem głównym będą filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo - cytrynowym sosem. Przyprawy do mięsa to tylko sól i pieprz. Do smażenia kotletów będzie potrzebna oliwa a do podduszenia: białe wytrawne wino, cytryna pieprz i gałązki rozmarynu. Z kolei do podania głównego dania - pieczone ziemniaki i pomidory koktajlowe.
Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotuje gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.
Natomiast na deser zrobi popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, sól, masło, mleko, rodzynki i jajka. A do podania według uznania na ciepłu lub na zimno - masło i konfitura.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 21 listopada w programie „Ewa gotuje".
"Ewa gotuje": Prosty, ale wykwintny obiad oraz bułeczki z rodzynkami na INTERIA.TV.