Fot. materiały prasowe/Polsat
Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotuje ciepłą przystawkę na kapuście pak choi. Oprócz chińskiej kapusty na patelnię trafią następujące składki: oliwa, czosnek, świeży imbir i papryczka chili, miód, sos sojowy, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, ser z niebieską pleśnią oraz gomasio do smaku. Pyszna i zdrowa przystawka jest szybko gotowa!
Danie głównym będzie bardzo dietetyczna ryba po norwesku, do tego jajeczny sos, puree ziemniaczne z kurkumą i kalafior romanesco. Do przygotowania zapiekanej w piekarniku potrawy należy przygotować: filety z dorsza, sól, biały pieprz, masło klarowane, szalotkę, groszek cukrowy, wodę, białe wino, liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu są niezbędne: jajka, śmietana 18%, mleko, sól, pieprz i natka pietruszki. Do puree, oprócz ziemniaków, obowiązkowe są: kurkuma, masło, mleko i na wierzch koperek. A do podania obiadowego dania - kalafior romanesco.
Przystawkę z pak choi Ewa doprawiła gomasio, czyli mieszaniną soli i sezamu. Można ją kupić, jednak gospodyni pokaże, jak łatwo zrobić ją samemu! Takie gomasio zastępuje zwykłą sól i niesamowicie doprawia wiele potraw, nie tylko orientalnych.
Po obiedzie Ewa zaprosi na dietetyczny sernik kokosowy! Aby upiec ten smakowity deser bez dodatku cukru konieczne są następujące składniki ciasta: mąka, proszek do pieczenia, kakao, masło, erytrol, żółtka i całe jajka, twaróg, mąka ziemniaczana, wiórki, mleczko oraz likier kokosowy a do dekoracji bratki.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 22 maja w programie „Ewa gotuje".