Ewa gotuje: Pysznie i dietetycznie!

W sobotę 22 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje przystawkę na ciepło z chińskiej kapusty pak choi. Jako danie główne zaproponuje filet z dorsza z sosem jajecznym. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze zaskakujący sernik kokosowy.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotuje ciepłą przystawkę na kapuście pak choi. Oprócz chińskiej kapusty na patelnię trafią następujące składki: oliwa, czosnek, świeży imbir i papryczka chili, miód, sos sojowy, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, ser z niebieską pleśnią oraz gomasio do smaku. Pyszna i zdrowa przystawka jest szybko gotowa!

Danie głównym będzie bardzo dietetyczna ryba po norwesku, do tego jajeczny sos, puree ziemniaczne z kurkumą i kalafior romanesco. Do przygotowania zapiekanej w piekarniku potrawy należy przygotować: filety z dorsza, sól, biały pieprz, masło klarowane, szalotkę, groszek cukrowy, wodę, białe wino, liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu są niezbędne: jajka, śmietana 18%, mleko, sól, pieprz i natka pietruszki. Do puree, oprócz ziemniaków, obowiązkowe są: kurkuma, masło, mleko i na wierzch koperek. A do podania obiadowego dania - kalafior romanesco.

Przystawkę z pak choi Ewa doprawiła gomasio, czyli mieszaniną soli i sezamu. Można ją kupić, jednak gospodyni pokaże, jak łatwo zrobić ją samemu! Takie gomasio zastępuje zwykłą sól i niesamowicie doprawia wiele potraw, nie tylko orientalnych.

Po obiedzie Ewa zaprosi na dietetyczny sernik kokosowy! Aby upiec ten smakowity deser bez dodatku cukru konieczne są następujące składniki ciasta: mąka, proszek do pieczenia, kakao, masło, erytrol, żółtka i całe jajka, twaróg, mąka ziemniaczana, wiórki, mleczko oraz likier kokosowy a do dekoracji bratki.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 22 maja w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Pysznie i dietetycznie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 96

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4798

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0