Dania jednogarnkowe

Wiosna w kuchni Ewy Wachowicz zawitała na dobre. W sobotę 15 maja o godzinie 10:10 w Polsacie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi zupę-krem z czosnku niedźwiedziego. Choć jest on pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać nie wolno, to bez problemu dostaniemy go na bazarku, bowiem wiosną pojawia się w wielu przydomowych ogródkach. Z tej aromatycznej i niesamowicie zdrowej rośliny powstanie prosta, ale wyśmienita zupa. Oprócz czosnku niedźwiedziego do garnka trafią następujące składki: cebula, ziemniaki, masło klarowane, bulion drobiowy lub jarzynowy, sól i pieprz. A do podania będą potrzebne jajka przepiórcze i jogurt grecki.

Po zupie pora na drugie danie. Gospodyni przygotuje pochodzące z Francji eskalopki i poda je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych ogórków. Do przygotowania niewielkich kotlecików, które w Polsce są smażone w cieście naleśnikowym należy przygotować: cielęcinę, sól, pieprz, jajka, mleko, mąkę i masło klarowane. Do pieczonych ziemniaków są niezbędne: czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, słodka papryka i sól gruboziarnista. A składniki mizerii to: ogórki, sól, szczypta cukru pudru, sok z cytryny, koperek, śmietana lub oliwa.

Lubicie czekoladę? Ewa ją wprost uwielbia! Zwykle czekoladę dodaje do ciast. Jednak tym razem pokaże, jak zrobić z niej pyszny sos. Do tego znakomitego dodatku do deserów musimy mieć: gorzką czekoladę, mleko, masło i szczyptę suszonej papryki chili.

Danie główne było inspirowane kuchnią francuską, więc deser też będzie francuski! Ewa zaserwuje parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. W skład tego smakołyku wejdą: jajka, żółtka, cukier puder, śmietana kremówka, mocna kawa, likier kawowy, laska wanilii, sok z cytryny. A do podania będą potrzebne: sos czekoladowy, truskawki, borówki i lodowy deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 15 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zielona zupa, eskalopki cielęce i deser lodowy! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 58

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18