Fot. materiały prasowe/Polsat
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi zupę-krem z czosnku niedźwiedziego. Choć jest on pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać nie wolno, to bez problemu dostaniemy go na bazarku, bowiem wiosną pojawia się w wielu przydomowych ogródkach. Z tej aromatycznej i niesamowicie zdrowej rośliny powstanie prosta, ale wyśmienita zupa. Oprócz czosnku niedźwiedziego do garnka trafią następujące składki: cebula, ziemniaki, masło klarowane, bulion drobiowy lub jarzynowy, sól i pieprz. A do podania będą potrzebne jajka przepiórcze i jogurt grecki.
Po zupie pora na drugie danie. Gospodyni przygotuje pochodzące z Francji eskalopki i poda je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych ogórków. Do przygotowania niewielkich kotlecików, które w Polsce są smażone w cieście naleśnikowym należy przygotować: cielęcinę, sól, pieprz, jajka, mleko, mąkę i masło klarowane. Do pieczonych ziemniaków są niezbędne: czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, słodka papryka i sól gruboziarnista. A składniki mizerii to: ogórki, sól, szczypta cukru pudru, sok z cytryny, koperek, śmietana lub oliwa.
Lubicie czekoladę? Ewa ją wprost uwielbia! Zwykle czekoladę dodaje do ciast. Jednak tym razem pokaże, jak zrobić z niej pyszny sos. Do tego znakomitego dodatku do deserów musimy mieć: gorzką czekoladę, mleko, masło i szczyptę suszonej papryki chili.
Danie główne było inspirowane kuchnią francuską, więc deser też będzie francuski! Ewa zaserwuje parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. W skład tego smakołyku wejdą: jajka, żółtka, cukier puder, śmietana kremówka, mocna kawa, likier kawowy, laska wanilii, sok z cytryny. A do podania będą potrzebne: sos czekoladowy, truskawki, borówki i lodowy deser gotowy!
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 15 maja w programie „Ewa gotuje".
Ewa gotuje: Zielona zupa, eskalopki cielęce i deser lodowy! na INTERIA.TV.