Ewa gotuje: Zielona zupa, eskalopki cielęce i deser lodowy!

Wiosna w kuchni Ewy Wachowicz zawitała na dobre. W sobotę 15 maja o godzinie 10:10 w Polsacie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi zupę-krem z czosnku niedźwiedziego. Choć jest on pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać nie wolno, to bez problemu dostaniemy go na bazarku, bowiem wiosną pojawia się w wielu przydomowych ogródkach. Z tej aromatycznej i niesamowicie zdrowej rośliny powstanie prosta, ale wyśmienita zupa. Oprócz czosnku niedźwiedziego do garnka trafią następujące składki: cebula, ziemniaki, masło klarowane, bulion drobiowy lub jarzynowy, sól i pieprz. A do podania będą potrzebne jajka przepiórcze i jogurt grecki.

Po zupie pora na drugie danie. Gospodyni przygotuje pochodzące z Francji eskalopki i poda je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych ogórków. Do przygotowania niewielkich kotlecików, które w Polsce są smażone w cieście naleśnikowym należy przygotować: cielęcinę, sól, pieprz, jajka, mleko, mąkę i masło klarowane. Do pieczonych ziemniaków są niezbędne: czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, słodka papryka i sól gruboziarnista. A składniki mizerii to: ogórki, sól, szczypta cukru pudru, sok z cytryny, koperek, śmietana lub oliwa.

Lubicie czekoladę? Ewa ją wprost uwielbia! Zwykle czekoladę dodaje do ciast. Jednak tym razem pokaże, jak zrobić z niej pyszny sos. Do tego znakomitego dodatku do deserów musimy mieć: gorzką czekoladę, mleko, masło i szczyptę suszonej papryki chili.

Danie główne było inspirowane kuchnią francuską, więc deser też będzie francuski! Ewa zaserwuje parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. W skład tego smakołyku wejdą: jajka, żółtka, cukier puder, śmietana kremówka, mocna kawa, likier kawowy, laska wanilii, sok z cytryny. A do podania będą potrzebne: sos czekoladowy, truskawki, borówki i lodowy deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 15 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zielona zupa, eskalopki cielęce i deser lodowy! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1