Fot. materiały prasowe/Polsat
Na początek Ewa ugotuje fińską zupę z pora i łososia - lohikeitto, po szwedzku laks soppa, którą wzbogaci rodzimym pstrągiem. Do tej potrawy będą potrzebne: masło, por, cebula, marchewka, ziemniaki, listek laurowy, sól, filet z pstrąga i łososia oraz kwaśna śmietana. Na koniec świeży koperek, biały pieprz, sok i plasterek cytryny i pożywna zupa rybna gotowa!
Na danie główne będzie szwedzka zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w sosie curry. Do przygotowania tego posiłku Ewa Wachowicz użyje: oleju ryżowego, piersi z kurczaka, ziemniaków, czosnku, jajek, kwaśnej śmietany, majonezu, słodkiej wędzonej papryki, curry, pieprzu, soli, natki pietruszki, marynowanej papryki i twardego sera.
Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosi na deser. Przygotuje norweski przysmak jabłkowy, czyli mus jabłkowy z kruszonką i bitą śmietaną. Do przygotowania deseru będą potrzebne: jabłka, masło, cukier trzcinowy lub ksylitol, cynamon, odrobina wody, pełnoziarniste ciasteczka na kruszonkę, dobrze schłodzona wysokoprocentowa słodka śmietanka i cukier waniliowy oraz listki męty do ozdoby.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 6 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!
Ewa gotuje: Zupa z łososia i pstrąga, zapiekanka z kurczakiem i deser jabłkowy na INTERIA.TV.