Uczta smaków - wiosenne grillowanie

Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz

W sobotę 20 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo dostępnych składników. Ale żeby było ciekawiej, to połączy je w dość nietypowy sposób! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Nie wszyscy widzą, że kalafiora można jeść na surowo! Dlatego na początek Ewa Wachowicz zrobi z niego ekspresową sałatkę, do której będą potrzebne tylko trzy składniki: surowy kalafior, uprażone orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstała smaczna i bardzo zdrowa sałatka kalafiorowa!

Sałatka z kalafiora jeszcze lepiej smakuje ze świeżym pieczywem! Dlatego następnym daniem gospodyni będzie domowy chleb orkiszowy aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami. Pieczywo Ewy zaskoczy zarówno smakiem, jak i formą. Ten chleb będzie w kształcie wieńca! Do przygotowania tego wytrawnego wypieku będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna, drożdże, cukier trzcinowy, letnia woda, sól himalajska, oliwy. A do zrobienia bardzo aromatycznej pasty do smarowania na wierz chlebowego ciasta: cebula, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylia i oliwa z pomidorów.

Danie główne tego odcinka „Ewa gotuje" może być dla wielu zaskoczeniem! Ewa zrobi chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. Do tej potrawy będą potrzebne: ziemniaki, sól, rozmaryn i oliwa. A do sosu, który dopełni danie: cebula, czosnek, masło klarowane, puszka pomidorów, kilka pomidorów suszonych w oliwie, sól, pieprz, oregano i kminek mielony.

Na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego. Tym razem na deser będzie ciasto szpinakowe z limonką. Do słodkiego wypieku będą potrzebne: jajka, ksylitol, mąka jaglana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z limonki, mrożony szpinak, a do podania ciasta na stół: konfitura wiśniowa i masło.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 20 marca w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa krem z białych szparagów

Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem lubczyku. W maju k...

Odsłon: 96

60 min
1
Sałatki Sałatka brokułowa

Prosta sałatka warzywna z brokułem w sosie czosnkowo- jogurtowym. Nasza skrom...

Odsłon: 670

30 min
11
Sałatki Sałatka młodej kapusty

Sezon grillowania, szukasz inspiracji na sałatkę do mięsa, oto przepis dla Ci...

Odsłon: 3392

15 min
9
Desery Ciasto rabarbarowe z truskawkami

Szukasz pomysłu na coś słodkiego do porannej kawy? Mam dla Ciebie szybki, pro...

Odsłon: 3402

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Pięć rzeczy, które wydarzą się, gdy odstawisz kawę

Wiele osób nie może wyobrazić sobie poranka bez filiżanki kawy. Zastanawialiście się jednak kiedyś nad tym, jakie zmiany zajdą w waszym organizmie,...

87
Informacje „Złota fasola” ratuje wątrobę, obniża cukier, ma mnóstwo błonnika. Zdrowa alternatywna dla mięsa

W twojej diecie często goszczą strączki? Grochówka, hummus z ciecierzycy, potrawka z soczewicy, a może meksykańskie chili con carne z czerwoną faso...

1
Informacje Efekty tej kuracji cię zaskoczą. Kwas Bołotowa – jak przygotować i stosować?

Coraz więcej mówi się o tym, jak ważne jest dbanie o zdrowie układu pokarmowego. Prawidłowy stan przewodu trawiennego pozwala chronić organizm prze...

8