Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W sobotę 20 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo dostępnych składników. Ale żeby było ciekawiej, to połączy je w dość nietypowy sposób! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Nie wszyscy widzą, że kalafiora można jeść na surowo! Dlatego na początek Ewa Wachowicz zrobi z niego ekspresową sałatkę, do której będą potrzebne tylko trzy składniki: surowy kalafior, uprażone orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstała smaczna i bardzo zdrowa sałatka kalafiorowa!

Sałatka z kalafiora jeszcze lepiej smakuje ze świeżym pieczywem! Dlatego następnym daniem gospodyni będzie domowy chleb orkiszowy aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami. Pieczywo Ewy zaskoczy zarówno smakiem, jak i formą. Ten chleb będzie w kształcie wieńca! Do przygotowania tego wytrawnego wypieku będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna, drożdże, cukier trzcinowy, letnia woda, sól himalajska, oliwy. A do zrobienia bardzo aromatycznej pasty do smarowania na wierz chlebowego ciasta: cebula, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylia i oliwa z pomidorów.

Danie główne tego odcinka „Ewa gotuje" może być dla wielu zaskoczeniem! Ewa zrobi chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. Do tej potrawy będą potrzebne: ziemniaki, sól, rozmaryn i oliwa. A do sosu, który dopełni danie: cebula, czosnek, masło klarowane, puszka pomidorów, kilka pomidorów suszonych w oliwie, sól, pieprz, oregano i kminek mielony.

Na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego. Tym razem na deser będzie ciasto szpinakowe z limonką. Do słodkiego wypieku będą potrzebne: jajka, ksylitol, mąka jaglana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z limonki, mrożony szpinak, a do podania ciasta na stół: konfitura wiśniowa i masło.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 20 marca w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4422

>60 min
7
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113037

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11250

60 min
21
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 411

30 min
4
15 min
6
30 min
5