Fot. materiały prasowe/Polsat
Nie wszyscy widzą, że kalafiora można jeść na surowo! Dlatego na początek Ewa Wachowicz zrobi z niego ekspresową sałatkę, do której będą potrzebne tylko trzy składniki: surowy kalafior, uprażone orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstała smaczna i bardzo zdrowa sałatka kalafiorowa!
Sałatka z kalafiora jeszcze lepiej smakuje ze świeżym pieczywem! Dlatego następnym daniem gospodyni będzie domowy chleb orkiszowy aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami. Pieczywo Ewy zaskoczy zarówno smakiem, jak i formą. Ten chleb będzie w kształcie wieńca! Do przygotowania tego wytrawnego wypieku będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna, drożdże, cukier trzcinowy, letnia woda, sól himalajska, oliwy. A do zrobienia bardzo aromatycznej pasty do smarowania na wierz chlebowego ciasta: cebula, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylia i oliwa z pomidorów.
Danie główne tego odcinka „Ewa gotuje" może być dla wielu zaskoczeniem! Ewa zrobi chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. Do tej potrawy będą potrzebne: ziemniaki, sól, rozmaryn i oliwa. A do sosu, który dopełni danie: cebula, czosnek, masło klarowane, puszka pomidorów, kilka pomidorów suszonych w oliwie, sól, pieprz, oregano i kminek mielony.
Na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego. Tym razem na deser będzie ciasto szpinakowe z limonką. Do słodkiego wypieku będą potrzebne: jajka, ksylitol, mąka jaglana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z limonki, mrożony szpinak, a do podania ciasta na stół: konfitura wiśniowa i masło.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 20 marca w programie „Ewa gotuje".
Ewa gotuje: Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.