Fot. 123RF/Picsel
Metod parzenia kawy jest bardzo dużo, więc każdy miłośnik tego aromatycznego napoju znajdzie coś dla siebie. Do alternatywnych sposobów zaparzania kawy zaliczyć można te z wykorzystaniem między innymi drippera, Chemexu, AeroPressu, kawiarki czy french pressu. W sklepie Przyjaciele Kawy możesz wyposażyć się w odpowiadający Ci zaparzacz, kawę oraz różne akcesoria. Wybierz swoją ulubioną metodę parzenia i ciesz się doskonałym smakiem kawy w domowym zaciszu.
DRIPPER
Służy do parzenia kawy metodą przelewową. Dripper umieść na naczyniu, całość postaw na wagę, i staruj ją. Zaparzanie kawy zacznij od umieszczenia w dripperze papierowego filtra i przelaniu go gorącą wodą w celu pozbycia się specyficznego smaku oraz ogrzaniu naczynia. Następnie wsyp świeżo zmieloną kawę (ok. 6,5 do 7,5 grama kawy na każde 100 ml wody). Na początku wystarczy przelać ziarna wodą, odczekać około 30 sekund i kolistymi ruchami należy przelać kawę resztą wody. Całkowity czas parzenia kawy powinien wynieść od ok. 3 do 4 minut.
CHEMEX
Swoim kształtem przypomina klepsydrę. Po włożeniu filtra do Chemexa i przelaniu gorącą wodą (wodę należy wylać), wsyp świeżo zmieloną kawę (6-7 g na 100 ml wody). Następnie przelej kawę niewielką ilością wody i po odczekaniu ok. 30 sekund polej kawę równomiernie po całej powierzchni resztą wody. Poczekaj, aż kawa się przefiltruje. Na koniec wyjmij i wyrzuć filtr, a kawę przelej do filiżanek.
KAWIARKA
Kawiarka to proste w obsłudze urządzenie do parzenia aromatycznej kawy. Na rynku dostępne są kawiarki aluminiowe, ze stali nierdzewnej oraz mniej popularne kawiarki ceramiczne. Do przygotowania aromatycznej kawy w kawiarce potrzebna jest dobrej jakości kawa ziarnista, młynek do kawy. Do dolnego zbiornika wlej gorącą, nieprzegotowaną wodę tak, by nie zalewała zaworu bezpieczeństwa. Na zbiornik nałóż pojemnik z sitkiem, wsyp do niego świeżo zmieloną kawę i skręć dolny zbiornik z górnym. Kawiarkę ustaw na palniku ze średnim ogniem i poczekaj na zaparzenie kawy.
FRENCH PRESS
To urządzenie do klasycznego przygotowania kawy. Jego obsługa jest bardzo prosta. Najpierw przelej dzbanek wrzątkiem w celu ogrzania go. Następnie wsyp świeżo zmieloną kawę i zalej ją gorącą wodą, tak, by tylko zakryć kawę. Po ok. 10 sekundach dolej żądaną ilość wody (zaleca się 60 g kawy/1000 ml wody), zakryj pokrywką. Po ok. 3 minutach opuść filtr, by odcisnąć fusy. Gotową kawę przelej do filiżanki.
AEROPRESS
To proste i zyskujące na sławie urządzenie do parzenia kawy. Włóż tłoczek do cylindra i wsyp od 20 g świeżo mielonej kawy. Wlej niewielką ilość gorącej wody i odczekaj 30 sekund. Wlej resztę wody i zamieszaj kawę. Po dwóch minutach załóż sitko z przelanym wcześniej gorącą wodą papierowym filtrem. Przełóż AeroPress na naczynie, do którego będzie przelewać się kawa. Włóż tłok i przeciśnij kawę przez ok. 30 sekund.