Aromatyczny jabłecznik - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik.

  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 160 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 1½ kg jabłek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g masła do podgrzania jabłek
  • lody waniliowe

 

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut.
¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.

Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Gdy pijesz to smoothie, ochota na słodycze przechodzi. Ma tylko 2 składniki

Każdego od czasu do czasu nachodzi ogromna ochota na coś słodkiego. Co zrobić, żeby jej nie ulec? Najlepiej sięgnąć po smoothie, które hamuje apety...

6
Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

4
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1