- 250 g mąki
- 70 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 160 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 75 g cukru
- 1½ kg jabłek
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 20 g masła do podgrzania jabłek
- lody waniliowe
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut.
¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.
Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.
Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.
