Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kg mąki pszennej 450
- 150 g mleka
- 150 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- żółtko do posmarowania
Farsz cebulowy:
- cebule
- olej
- sól, pieprz
- mak
Drożdże połączyć z cukrem, 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wymieszać z resztą mąki, mleka, wody i solą. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę i solidnie zagnieść. Ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta, należy użyć piekarnika lub garownika.
Z podanych składników przygotować farsz cebulowy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i uformować 8 zgrabnych placuszków. Każdy z nich powinien znaleźć się na stole degustacyjnym.
W każdym placku zrobić lekkie zagłębienie - miejsce na farsz, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.
Odstawić do wyrośnięcia (wykorzystać piekarnik lub garownik). Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec, kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego