Boże Narodzenie na słodko

W drugim odcinku programu Bake Off - Ale Ciacho, uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem - musieli przygotować wyjątkowe cebularze według przepisu Gosi Molskiej. Poczuj się jak uczestnik programu i spróbuj przygotować je w domu.

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki pszennej 450
  • 150 g mleka
  • 150 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • żółtko do posmarowania

Farsz cebulowy:

 

  • cebule
  • olej
  • sól, pieprz
  • mak

 

Drożdże połączyć z cukrem, 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wymieszać z resztą mąki, mleka, wody i solą. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę i solidnie zagnieść. Ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.

Aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta, należy użyć piekarnika lub garownika.

Z podanych składników przygotować farsz cebulowy.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i uformować 8 zgrabnych placuszków. Każdy z nich powinien znaleźć się na stole degustacyjnym.

W każdym placku zrobić lekkie zagłębienie - miejsce na farsz, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.

Odstawić do wyrośnięcia (wykorzystać piekarnik lub garownik). Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec, kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 13083

>60 min
16
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1483

>60 min
19
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 2026

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 5952

30 min
4