Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić.

Krem czekoladowy:

  • 8 g żelatyny
  • 40 g wody
  • 64 g żółtka
  • 48 g cukru drobnego
  • 450 g mleka UHT 3,2%
  • 320 g czekolady 70%

 

Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając.

Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!! Połączyć z czekoladą, dodać żelatynę. Zblendować, jeśli jest to konieczne. Wylać na kamienną płytę. Schłodzić do 23oC, stale mieszając metalową szpachelką. Zgarnąć na płytką blachę. Schłodzić przez co najmniej 90 min. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

Babka czekoladowa:

 

  • 140 g czekolady 70%
  • 124 g masła
  • 92 g żółtka
  • 140 g cukru drobnego
  • 68 g mąki pszennej 450
  • 52 g mąki migdałowej
  • 140 g białka
  • 16 g cukru drobnego
  • szczypta soli

 

Przygotować formy: natłuścić i obsypać mąką, na dnie wyciąć papier do pieczenia. Masło z czekoladą rozpuścić do temperatury 40oC. Wymieszać ręcznie (nie ubijać) żółtka ze 140 g cukru. Dodać do miksu czekolady z masłem, wymieszać do połączenia. Otrzymaną masę połączyć z mąką pszenną i migdałową.

Dodać bezę francuską ubitą z solą (ubić 140 g białka z 16 g cukru i z solą).

UWAGA: należy szybko połączyć wszystkie elementy babki czekoladowej. Przed dodaniem do czekolady masy z żółtkami należy upewnić się, że beza jest już gotowa. Nie wolno dopuścić do wychłodzenia czekolady.

Piec w 160oC. Wystudzić (zamrażarka szokowa, zamrażalnik). Przeciąć na 3 części.

Syrop:

  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 40 g nalewki z owoców leśnych

 

Wykonać syrop z wody i cukru. Gdy ostygnie, dodać nalewkę. Nasączyć blaty babki.

Konfitura błyskawiczna:

 

  • 100 g czarnego bzu mrożonego
  • 100 g czarnej porzeczki mrożonej
  • 1 laska wanilii
  • 20 g cukru drobnego
  • 2 g pektyny NH
  • 40 g grappy z owoców leśnych
  • pistacje
  • owoce leśne

 

Rozgrzać rondel. Wrzucić owoce i wanilię. Zasypać cukrem zmieszanym z pektyną. Gotować do pożądanej konsystencji. Gdy przestygnie, dodać grappę.

Montaż:

Na pierwszy blat wyszprycować krem w okręgach. W przerwach między kremem wyłożyć konfiturę. Powtórzyć na drugiej warstwie ciasta. Na ostatnim blacie, na szczycie wyszprycować ślimaka z kremu, pokrywając całą powierzchnię.

Użyć drobno posiekanych zielonych pistacji i świeżych owoców leśnych do dekoracji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5469

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 117

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 51

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0