Najlepsze przepisy na ogórki

Bake Off: przepis na naked cake Krzysztofa Ilnickiego

Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić.

Krem czekoladowy:

  • 8 g żelatyny
  • 40 g wody
  • 64 g żółtka
  • 48 g cukru drobnego
  • 450 g mleka UHT 3,2%
  • 320 g czekolady 70%

 

Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając.

Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!! Połączyć z czekoladą, dodać żelatynę. Zblendować, jeśli jest to konieczne. Wylać na kamienną płytę. Schłodzić do 23oC, stale mieszając metalową szpachelką. Zgarnąć na płytką blachę. Schłodzić przez co najmniej 90 min. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

Babka czekoladowa:

 

  • 140 g czekolady 70%
  • 124 g masła
  • 92 g żółtka
  • 140 g cukru drobnego
  • 68 g mąki pszennej 450
  • 52 g mąki migdałowej
  • 140 g białka
  • 16 g cukru drobnego
  • szczypta soli

 

Przygotować formy: natłuścić i obsypać mąką, na dnie wyciąć papier do pieczenia. Masło z czekoladą rozpuścić do temperatury 40oC. Wymieszać ręcznie (nie ubijać) żółtka ze 140 g cukru. Dodać do miksu czekolady z masłem, wymieszać do połączenia. Otrzymaną masę połączyć z mąką pszenną i migdałową.

Dodać bezę francuską ubitą z solą (ubić 140 g białka z 16 g cukru i z solą).

UWAGA: należy szybko połączyć wszystkie elementy babki czekoladowej. Przed dodaniem do czekolady masy z żółtkami należy upewnić się, że beza jest już gotowa. Nie wolno dopuścić do wychłodzenia czekolady.

Piec w 160oC. Wystudzić (zamrażarka szokowa, zamrażalnik). Przeciąć na 3 części.

Syrop:

  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 40 g nalewki z owoców leśnych

 

Wykonać syrop z wody i cukru. Gdy ostygnie, dodać nalewkę. Nasączyć blaty babki.

Konfitura błyskawiczna:

 

  • 100 g czarnego bzu mrożonego
  • 100 g czarnej porzeczki mrożonej
  • 1 laska wanilii
  • 20 g cukru drobnego
  • 2 g pektyny NH
  • 40 g grappy z owoców leśnych
  • pistacje
  • owoce leśne

 

Rozgrzać rondel. Wrzucić owoce i wanilię. Zasypać cukrem zmieszanym z pektyną. Gotować do pożądanej konsystencji. Gdy przestygnie, dodać grappę.

Montaż:

Na pierwszy blat wyszprycować krem w okręgach. W przerwach między kremem wyłożyć konfiturę. Powtórzyć na drugiej warstwie ciasta. Na ostatnim blacie, na szczycie wyszprycować ślimaka z kremu, pokrywając całą powierzchnię.

Użyć drobno posiekanych zielonych pistacji i świeżych owoców leśnych do dekoracji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 95

30 min
6
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 133

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

3
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

8
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26