Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował swój autorski przepis na tort bezowy.

Składniki

12 białek
szczypta soli himalajskiej
550 g drobnego cukru białego
500 ml śmietanki 36%
75 g cukru pudru
500 ml serka mascarpone
500 g malin
400 g jeżyn
400 g czerwonej porzeczki
6 marakuj
5 pnączy groszku cukrowego do dekoracji
10 kwiatów kocimiętki do dekoracji

Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli himalajskiej, następnie dodać po jednej łyżce cukru. Masa musi być błyszcząca. Gdy będzie gotowa, przełożyć do czterech blaszek wyłożonych papierem do pieczenia z narysowanym okręgiem (należy trzymać się tego kształtu). Wstawić do pieca nagrzanego do 160°C. Po pięciu minutach temperaturę zmniejszyć do 90°C i piec około dwie godziny.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy i stopniowo dodać serek mascarpone.

Blaty przełożyć kremem i owocami. Udekorować groszkiem cukrowym i kwiatami kocimiętki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8
Sałatki Sałatka z awokado

Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...

Odsłon: 45686

30 min
34
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 3812

>60 min
7
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6005

60 min
17
Ciasta Proste ciasto z winogronami

Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...

Odsłon: 23152

60 min
46
60 min
3