Fot. 123RF/Picsel
Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły.
Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły.
Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami mięs, a także warzyw i owoców. Grill nie musi być nudny jak kiełbaska z bułką!
Uwaga! Słabo na grillu sprawdza się cielęcina i dziczyzna. Szybko wyschną i nie będą smaczne. Nie grillujemy mięsa peklowanego ani wysokoprzetworzonych szynek czy parówek.
Lepiej też kupić świeże, dobrej jakości mięso i samodzielnie zrobić marynatę niż kupować "gotowce" w grillowej zalewie (nasza marynata nie będzie zawierać konserwantów ani barwników).
Co z rybami?
Nie ma co się oszukiwać, ryby rzadko lądują na grillu. A szkoda, bo świetnie się sprawdzają jako zamiennik tradycyjnej kiełbaski! Do ryb dodaje się przyprawy, pakuje w folię lub kładzie na tackę i... czeka na smakowite efekty, powoli grillując je w leniwy weekend. Polecamy! Oto kilka trików dla początkujących:
- Tackę lub folię delikatnie pokryj tłuszczem, żeby ryba nie przywierała.
- Zamarynuj ją wcześniej w mieszance oliwy z oliwek i np. soku z cytryny oraz przypraw.
- Rybie potrzeba co najmniej godziny spędzonej w marynacie.
- Nie grilluj zbyt dużych kawałków, aby ryba nie została surowa w środku.
- Odwracaj rybę bardzo delikatnie, jest znacznie bardziej krucha niż kiełbaski czy karkówka.
Grill wersji wege
Jakie warzywa dobrze się sprawdzą na grillu? Świetnie smakować będą na przykład:
- bakłażan - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie,
- cebula - w porozwarstwianych ćwiartkach jako dodatek do szaszłyku,
- cukinia - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie, po spryskaniu oliwą z oliwek i dodaniu przypraw, np. bazylii,
- papryka - można grillować całe połówki albo ćwiartki bezpośrednio na ruszcie (skórką do dołu) po nasmarowaniu oliwą,
- kukurydza - w folii,
- pieczarki - grillujemy na szaszłyku,
- szparagi - bezpośrednio na ruszcie, można je lekko spryskać oliwą (albo włożyć do woreczka z oliwą i potrząsnąć) i dodać przyprawy,
- oliwki - po nadzianiu na patyczek mogą służyć za szaszłyki samodzielnie lub z innymi warzywami albo mięsem,
- sałata rzymska - trzeba przepołowić główkę, spryskać octem z czerwonego wina, posypać startym parmezanem i grillować
bezpośrednio na ruszcie (niezbyt długo).
Można robić z nich szaszłyki lub kroić w niezbyt grube plastry i grillować tak, jak kawałki mięs. Ale w odróżnieniu od mięsa, warzywa można bezpiecznie kłaść bezpośrednio na ruszcie (który musi być czysty!). Jeśli chodzi o przyprawy i marynaty - ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Jak to, owoce na grilla? A co z kiełbaską?!
Spokojnie, jedno drugiego nie wyklucza. A owoce z grilla mogą zasmakować także zatwardziałym mięsożercom. Oto, jakie owoce można spokojnie wrzucić na ruszt:
- ananasy - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie, ananas lubi się na grillu z cynamonem i odrobiną cukru,
- winogrona - jako część szaszłyku (także warzywnego lub mięsnego),
- truskawki - można je spryskać octem balsamicznym, posypać cukrem i nadziać na szaszłyki,
- mango,
- awokado - połówki można spryskać oliwą i grillować bezpośrednio na ruszcie,
- jabłka,
- arbuzy - trójkąciki ze skórką grilluje się bezpośrednio na ruszcie, można dodać do nich odrobinę soli i pieprzu,
- grapefruity - przekrojone na pół, bezpośrednio na ruszcie, można je posypać lekko cukrem,
- brzoskwinie - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie lub w połówkach bez pestki, polane sokiem z cytryny, solą, cukrem i cynamonem,
- banany - w folii albo w grubych plastrach w szaszłyku, będą się dobrze komponować z czekoladą, najlepiej roztopioną.
Warto je dołożyć do talerza mięsożerców ze względu na to, że zawierają dużą ilość antyoksydantów, które zmniejszą szkodliwość zjadanych (i wdychanych z dymem) toksyn.
Czy to już wszystko?
Ciekawym pomysłem jest też grillowanie orzechów. Najlepiej smakują jako dodatek do czegoś grillowanego w folii. Mogą to być mięsa, ryby czy warzywa.
Także tofu będzie dobrym pomysłem dla osób nieprzepadających za mięsem lub dbających o linię czy poziom cholesterolu we krwi. Niezbyt cienkie plastry można najpierw zamarynować, tak jak mięso.
Uwaga! Tego nie grilluj!
Należy pamiętać, aby NIE grillować:
- wędlin do tego nieprzeznaczonych (np. szynek),
- wysoko przetworzonych produktów (zawierają konserwanty i substancje, które mogą reagować w wysokich temperaturach, tworząc szkodliwe związki),
- mięsa peklowanego.
Mogą się z nich wytrącać szkodliwe substancje!
Czytaj również: 10 przepisów na sałatki na grilla