Jabłka
- 1,8 kg szarej renety
- 1 szklanka wody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
Kruszonka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła 82%
- 3 żółtka
Sos angielski
- 250 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1-2 laski wanilii
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
Jabłka
Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku. Dodać wodę. Wsypać cynamon i cukier. Wymieszać.
Kruszonka
Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać masło i żółtka. Zagniatać rękami.
Sos angielski
Mleko ze śmietanką podgrzać. Dodać do garnka ziarenka z laski wanilii. W misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Gorącą śmietankę z mlekiem powoli wlewać do żółtek, cały czas mieszając. Przelać ponownie do garnka, podgrzać do 85°C, a następnie schłodzić.
Montaż
150 g orzechów włoskich
Do formy wsypać połowę kruszonki, ugnieść ręką. Wsypać orzechy. Rozprowadzić jabłka. Posypać kruszonką. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170°C na godzinę.