Boże Narodzenie na słodko

Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej.

Fot. 123RF/Picsel

Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!

 

Składniki:

-1 kg dyni
-1 cebula
-1 laska wanilii
-1 litr bulionu warzywnego
-oliwa z oliwek
-cytryna
-cukier, sól


Sposób przygotowania:


Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię skrapiamy cytryną i sięgamy po cebulę. Obieramy ją i kroimy w piórka. Następnie szklimy w garnku na oliwie z oliwek, doprawiając solą i szczyptą cukru. Po kilku chwilach dodajemy pokrojoną dynię i mieszając, przesmażamy około 10 minut.

Krok 2. Następny ruch, to zalanie dyni bulionem, najlepiej warzywnym. Dynię przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozwalamy jej się w pełni rozgotować, co nie powinno potrwać dłużej jak 15-20 minut. W połowie gotowania nadajemy zupie waniliowe nuty, czyli dodajemy pestki z laski wanilii oraz samą laskę przekrojoną wzdłuż. Tuż przed podaniem, wanilię wyławiamy, zupę miksujemy na gładki krem i w razie potrzeby doprawiamy solą lub cukrem. Waniliowa dyniowa najlepiej smakuje ze świeżymi grzankami.

 


Ten przepis znajdziecie w naszej darmowej książce kucharskiej 30 pomysłów na dynie, która możecie pobrać już teraz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 2586

60 min
24
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 3875

>60 min
4
>60 min
7
Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16500

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 1053

60 min
1