Najlepsze przepisy na ogórki

“Family Food Fight. Pojedynek na smaki”: Czas na wielki finał!

Już w środę, 20 października o godz. 20:05 w Telewizji Polsat wyemitowany zostanie finałowy odcinek kulinarnego show “Family Food Fight. Pojedynek na smaki”. Kto zostanie najlepiej gotującą rodziną w Polsce i zdobędzie 100 tysięcy złotych?

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początku września 3-osobowe drużyny z całej Polski stanęły do walki o tytuł najlepiej gotującej rodziny w Polsce i nagrodę główną - 100 tysięcy złotych! Co tydzień jurorzy: Ewa Wachowicz, Piotr Gąsowski i Adam Borowicz oraz wyjątkowi goście specjalni decydowali o eliminacji jednej z drużyn. Do finału dotarły dwie z nich - rodzina Szatanów z Goleniowa oraz rodzina Krechów z Krosnowic.

Krechowie, czyli małżeństwo Joanna i Hubert z córką Ewą to drużyna, która je i gotuje w duchu slow food. Gotuje sezonowo, prosto i z sercem. W programie wiele razy usłyszeli, że ich dania były najlepsze ze wszystkich. Jednak nie uniknęli również potknięć i musieli radzić sobie z emocjonującymi pojedynkami w dogrywkach. Czy swoimi kulinarnymi popisami zasłużyli na nagrodę główną?

Rodzina Szatanów, mama Bożenka z córką Kasią i jej kuzynem Marcinem to kochające się trio, któremu gotowanie kojarzy się z radosnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Cała trójka jest kulinarnymi samoukami. Każdy ma inny smak i inne kulinarne upodobania, ale wszyscy lubią ich „Szatańską" kuchnię! Śmieją się, że to co źle się zaczyna zawsze dobrze się kończy! W dwóch pierwszych odcinkach trafili bowiem do dogrywki, później radzili sobie coraz lepiej i dotarli aż do wielkiego finału!

W każdym odcinku na uczestników czekały różne kulinarne wyzwania. Rodziny zmierzyły się między innymi z przygotowaniem specjałów kuchni polskiej, potraw z grilla, dań wegetariańskich, tortów, czy słodkich przekąsek dla dzieci. W trakcie trwania całego programu finaliści zaprezentowali jurorom aż 56 różnych dań! Które zadanie było dla rodzin największym wyzwaniem? Cała szóstka zgodnie przyznała, że było to przygotowanie tortu według przepisu Tomasza Dekera - Bardziej nas nie można było przeczołgać - śmieje się Hubert Krech. - Nie umiemy robić tak skomplikowanych rzeczy i polegliśmy na tej konkurencji. - dodała Joanna Krech. - Trzy godziny na tort z siedmioma warstwami i z czterema, czy pięcioma kremami, do tego jeszcze ozdoby. Ciężko było, bardzo ciężko! - stwierdził Marcin Szatan.

A która potrawa była za to najbardziej udana? - Najbardziej wyszło nam jajko pod chmurką z bobem, a później mamusi pierogi z krewetkami. - zaczęła Kasia Białek (Szatan). - No i pasta syryjska i tomahawk z grilla. Było perfekcyjnie! - dodał Marcin. A u Krechów? - Myślę, że nasz pstrąg z pędami świerku i limonką. Bardzo nam smakował, został też doceniony przez jurorów i wskazany jako najlepsze danie odcinka. - podsumowała Ewa.

W odcinku finałowym Szatanowie i Krechowie staną przed wyjątkowo trudnym zadaniem. Przygotują menu weselne dla 30 osób. W programie nie zabraknie pary młodej, świadków, rodziców i wyjątkowych gości weselnych! To ta konkurencja zdecyduje o tym, kto wygra wielki pojedynek na smaki i 100 tysięcy złotych!

Finał „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" - już w środę, 20 października o 20:05!

Jury Family Food Fight

Odcinki "Family Food Fight. Pojedynek na smaki" można obejrzeć bezpłatnie w serwisie Polsat Go.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos bearnaise

Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...

Odsłon: 1661

15 min
1
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 148

15 min
3
Zupy Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Polecam. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad.

Odsłon: 98

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8