Fot. materiały prasowe
Składniki (2 porcje):
- 150 g miksu sałat
- 150-200 g polędwiczki z indyka
- 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
- 1 łyżka kaparów
- 1 średnia marchewka
- 1/2 małej cebuli
- garść pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki kiełków
- grzanki razowe
Marynata:
- 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka oleju Rapso
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.
Źródło: materiały prasowe