Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały.

Fot. materiały prasowe

Składniki (2 porcje):

  • 150 g miksu sałat
  • 150-200 g polędwiczki z indyka
  • 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków
  • grzanki razowe

 

Marynata:

  • 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9350

>60 min
16
Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

Odsłon: 10127

>60 min
20
30 min
19
>60 min
22