Fit sałatka z grillowanym indykiem

Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały.

Fot. materiały prasowe

Składniki (2 porcje):

  • 150 g miksu sałat
  • 150-200 g polędwiczki z indyka
  • 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków
  • grzanki razowe

 

Marynata:

  • 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bananoffee z płatkami owsianymi

Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...

Odsłon: 74

15 min
2
Dania główne Karkówka pieczona w soli

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...

Odsłon: 52

60 min
0
60 min
4
Dania główne Tortilla z falafelem

Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...

Odsłon: 27

>60 min
0
Desery Ciasto w 5 minut

Oto najlepszy dowód na to, że smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i...

Odsłon: 2753

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

1
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0