Gruzin w Hiszpanii - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna.

Ciasto

400 ml wody
50 g świeżych drożdży
2½ łyżeczki cukru
800 g mąki pszennej (typ 450)
½ łyżeczki soli
mąka do oprószenia stolnicy

Farsz

400 g sera feta
300 g sera ricotta
250 g żółtego sera (np. cheddar)
200 g kiełbasy chorizo

Złożenie

2 jajka
1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

Ciasto

Wodę podgrzać do temperatury około 40°C (ma być ciepła) i rozpuścić w niej świeże drożdże. Następnie dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozczyn z drożdży i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto, wyrobić je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i miękkie. Podzielić je na dwa kawałki, a następnie rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.

Farsz

Rozdrobnić widelcem fetę i ricottę. Dodać żółty ser i chorizo.

Złożenie

Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć rozdrobnione sery i pozostałe dodatki. Boki ciasta zrolować do środka i połączyć brzegi (mają powstać łódki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć i na każdy z placków wbić jajko. Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu aż białko się zetnie (około 2 minut). Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Figowa przekąska

Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.

Odsłon: 50

15 min
0
Dania główne Bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...

Odsłon: 570

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Hitowe kotlety nie tylko dla leniwych. Jak zrobić gryczanniki z sosem grzybowym

Aby w kuchni nie było monotonii, trzeba od czasu do czasu postawić na zupełnie nowe danie. Takie właśnie są gryczanniki - przepis sprawdzi się świe...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Sałatka szwedzka, krem z ziemniaków z kaszanką, szaszłyki gruzińskie, brownie

W najbliższą sobotę 30 września Ewa Wachowicz pokaże aż cztery dania. Przeprowadzi widzów przez różne kuchnie świata - od polskiej przez skandynaws...

1
Informacje Wieprzowina czy drób? Czy musisz wybierać?

Czy nie macie wrażenia, że cały czas jesteśmy zmuszani do wyborów? Dzieje się to w każdym aspekcie życia. Bardzo często dotyczy to także naszej die...

0