Sezon na dynię

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna.

Ciasto

400 ml wody
50 g świeżych drożdży
2½ łyżeczki cukru
800 g mąki pszennej (typ 450)
½ łyżeczki soli
mąka do oprószenia stolnicy

Farsz

400 g sera feta
300 g sera ricotta
250 g żółtego sera (np. cheddar)
200 g kiełbasy chorizo

Złożenie

2 jajka
1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

Ciasto

Wodę podgrzać do temperatury około 40°C (ma być ciepła) i rozpuścić w niej świeże drożdże. Następnie dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozczyn z drożdży i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto, wyrobić je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i miękkie. Podzielić je na dwa kawałki, a następnie rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.

Farsz

Rozdrobnić widelcem fetę i ricottę. Dodać żółty ser i chorizo.

Złożenie

Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć rozdrobnione sery i pozostałe dodatki. Boki ciasta zrolować do środka i połączyć brzegi (mają powstać łódki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć i na każdy z placków wbić jajko. Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu aż białko się zetnie (około 2 minut). Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to wegetariańska wersja tradycyjnych, mięsnych mielonych...

Odsłon: 6657

30 min
6
Desery Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado to doskonały zamiennik gotowych wyrobów. Kupisz je...

Odsłon: 2119

15 min
6
15 min
10