Najlepsze przepisy na ogórki

Herbatnikowy Londyn Oli - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W konkurencji autorskiej Ola postanowiła zaprezentować ciasto, przypominające pocztówkę z Londynu.

Ciasto:
750 g mąki pszennej (typ 550)
300 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 szczypty soli
300 ml śmietany 18%

Dekoracja:
200 g białej czekolady
100 ml spirytusu
1 opakowanie barwnika w proszku (czarny)
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Rozwałkować na ok. 2-3 mm. Z ciasta wyciąć kwadraty o bokach 77 mm - 47 szt., 63 mm - 6 szt. (w tym 4 zostawić na zegar), 52 mm - 3 szt., 42 mm - 2 szt., 38 mm - 4 szt. oraz 4 trójkąty - 30 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i przycisnąć blachą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 13 minut. Następnie wystudzić. W 4 ciastkach przeznaczonych na zegar odcisnąć równy kształt kółka.
Dekoracja
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Barwnik rozpuścić w spirytusie.

Złożenie
Kwadratowe ciastka ułożyć w rozmiarach od największego do najmniejszego. Układać w kształt wieży, fragmenty sklejać białą czekoladą. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie na 4 ciastkach (przeznaczonych na zegar) wybite wcześniej kółka wypełnić białą czekoladą. Zostawić do ostudzenia. Czarnym barwnikiem, za pomocą pędzelka, namalować cyfry oraz wskazówki zegara. Boki ciasteczek skleić białą czekoladą. Nałożyć dach zrobiony z trójkątnych herbatników i skleić za pomocą białej czekolady.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24995

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1916

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 123

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26