Najlepsze przepisy na ogórki

Idealny żurek wielkanocny – przepisy naszych babć

Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy?

Fot.123RF/Picsel

Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów, którzy podobnie jak Polacy cenią sobie kuchnię opartą na kiszonkach i kwaśnych specjałach.

Żurek, w zależności od regionu przyrządza się w różny sposób, jednak jego podstawa wszędzie jest taka sama - kwaśny wywar z dużą ilością białej kiełbasy i jajek . O czym należy pamiętać przyrządzając tę tradycyjną, wielkanocną zupę?

Zasady wielkanocnego gotowania

Wywar będący podstawą żuru powinien być przyrządzony na bazie wędzonego mięsa. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny, dymny posmak charakterystyczny dla zup, które przyrządzały nasze babcie. Równie ważny jest także zakwas - najczęściej sporządza się go na podstawie mąki żytniej, jednak w niektórych regionach Polski popularnością cieszy się także mąka owsiana i gryczana.

Czymś, co dodaje charakteru całej zupie są odpowiednie dodatki. Ciężko wyobrazić sobie żurek bez majeranku, jednak oprócz niego do wywaru warto dodać również odrobinę chrzanu, który sprawi, że stanie się bardziej wyrazisty. Aby złagodzić ostry posmak możemy dodać trochę śmietanki, która dodatkowo zagęści żurek.

Dobrym pomysłem jest także dodanie do zupy namoczonych suszonych grzybów, a także surowego, wędzonego boczku w plastrach, pokrojonego w drobne paski i przysmażonego na patelni wraz z plastrami białej kiełbasy. Zamiast tradycyjnych jaj kurzych możemy sięgnąć po jajka przepiórcze, które ze względu na wielkość znacznie lepiej sprawdzą się na talerzu.

Kluczowym aspektem przyrządzania żurku jest jakość użytych produktów. Jeśli poszczególne składniki będą wysoko przetworzone i pełne sztucznych dodatków, nigdy nie uda nam się osiągnąć spektakularnego efektu. Zanim wybierzemy konkretny produkt, przyjrzyjmy się jego etykiecie. Dobra biała kiełbasa charakteryzuje się wysoką mięsnością, dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw oraz powinna być bez konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. My rekomendujemy białą kiełbasę Naturrino z Sokołowa, do której produkcji zastosowano wyłącznie naturalne składniki.

Jako dodatek do zupy świetnie sprawdzi się również domowe pieczywo, które będziemy mogli maczać w żurku. Warto położyć na stole talerz z pokrojonym w grube pajdy wiejskim chlebem.

Przepis na żurek idealny

Jak przygotować perfekcyjny wielkanocny żur? Oto przepis prosto z notatnika naszych babć!

Składniki:

1 opakowanie białej kiełbasy Sokołów Naturrino
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
30 g namoczonych suszonych grzybów
1,5 l wywaru
300 ml zakwasu
100 ml śmietanki
Łyżka chrzanu
Majeranek
6 jaj przepiórczych
Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy wywar, dodając do niego gotowy zakwas. Przyprawiamy zupę majerankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy chrzan i śmietankę, cały czas mieszając.

Na patelni przysmażamy pokrojony w cienkie paski boczek, plastry kiełbasy oraz drobno posiekane grzyby. Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół. Gotowe dodatki nakładamy bezpośrednio na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem, a następnie zalewamy żurkiem. Całość trwa około 45 minut, a przygotowane porcje wystarczą dla 4-6 osób.

Łódeczki z szynki na INTERIA.TV.

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
>60 min
9
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 137

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 313

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 107

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4