Jak czyścić wolnowar?

Gotowanie z wolnowarem to przede wszystkim oszczędność czasu w kuchni. Wystarczy włożyć składniki potrawy i pozostawić garnek bez nadzoru na cały dzień, by po powrocie mieć już gotowy posiłek. To jednak nie wszystkie korzyści związane z tego typu urządzeniem. Jedną z jego zalet jest również to, że jest łatwe w utrzymaniu.

Fot. materiały prasowe

Wolnowar, jak sugeruje sama nazwa, to urządzenie, które umożliwia powolne gotowanie potraw. Składa się z kamionkowej misy, którą możemy wyjąć, pokrywy i elektrycznego elementu grzewczego. Zamyka się szklaną pokrywą, aby zapobiec wydostawaniu się wilgoci. W tym prostym w obsłudze elektrycznym garnku potrawy przyrządzane są w temperaturze od ok. 75 do 93°C.  Składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia.  W ten sposób danie gotuje się samo, a my możemy ten czas inaczej wykorzystać. Dodatkową zaletą gotowania w wolnowarze jest łatwość czyszczenia. Misy wolnowarów Crockpot, wykonane z kamionki z łatwością umyjesz w zmywarce.

O tym trzeba pamiętać

Po opróżnieniu ważne jest, aby urządzenie mogło spokojnie się wystudzić. Błąd, którego nie należy popełniać, to schłodzenie naczynia pod zimną wodą. W ten sposób ryzykujemy uszkodzenie powłoki poprzez wywołanie szoku termicznego. Przed czyszczeniem wolnowaru odłączamy go od prądu. Jest to również dobry moment, aby sprawdzić, czy np. przewód nie jest uszkodzony.

Wybierz środek 

Chociaż niektóre gotowe środki czyszczące przeznaczone do piekarników i grilli mogą być używane również do wolnowarów, to przed ich zakupem lub użyciem należy zapoznać się z instrukcjami i ostrzeżeniami. Warto sprawdzić, czy produkt jest bezpieczny w użyciu na danej powierzchni, np. aluminium. Wybierajmy wyjątkowo delikatne, najlepiej płynne środki czyszczące lub po prostu używajmy octu lub sody oczyszczonej.

Czyszczenie krok po kroku

Oczywiście nigdy nie należy zanurzać w wodzie podstawy wolnowaru, w której został  umieszczony element grzewczy. Jeśli wymaga ona czyszczenia ze względu na odciski palców czy ślady tłuszczu itp. należy użyć lekko wilgotnej szmatki, uważając, aby nie dotknąć żadnych elementów elektrycznych. Następnie natychmiast wysuszyć czystą szmatką.
Czyszczenie misy wolnowaru też nie jest skomplikowane. Większość modeli posiada powłokę nieprzywierającą i można ją umyć w zmywarce lub tradycyjnie gąbką z płynem do mycia naczyń i wodą. Z pokrywą jest podobnie. Można użyć gorącej wody z płynem lub włożyć ją bezpośrednio do zmywarki.

Trudne zabrudzenia

Pomimo wszystkich środków ostrożności podjętych podczas gotowania i może się zdarzyć, że niektóre potrawy przylgną do boków lub dna naczynia. Wówczas sprawdzi się naturalna metoda, czyli ocet z sodą oczyszczoną. Najpierw napełniamy wolnowar wodą do wysokości kilku centymetrów od brzegu. Dodajemy 1 filiżankę (250 ml) octu, następnie do mieszanki octu i wody wsypujemy około 150 g sody oczyszczonej. Należy to robić małymi porcjami, ponieważ w przeciwnym razie masa ma tendencję do tworzenia piany. Na koniec zamykamy naczynie pokrywą i ustawiamy je na tryb "low". Metoda ta jest najbardziej skuteczna, jeśli stosuje się ją przez 4 do 8 godzin.

Jak pozbyć się zapachów

Czasami wolnowar może wymagać dokładniejszego czyszczenia. Jeśli skończysz mycie garnka, ale nadal masz wrażenie, że pachnie on ostatnią kolacją, napełnij go gorącą wodą i wlej do niego 1 szklankę białego octu, a następnie pozostaw taki roztwór na noc. Rano nieprzyjemny zapach zniknie.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 55

30 min
2
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 176

60 min
5
15 min
5
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1