Najlepsze przepisy na ogórki

Jaka szynka jest najlepsza do pizzy?

Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Nic w tym dziwnego, ciężko oprzeć się makaronom, wybornej pizzy, czy pysznym deserom, takim jak tiramisu. Sekretem włoskich dań są wysokiej jakości składniki i… prostota. Zauważ, że prawdziwe przepisy wprost ze słonecznej Italii bazują z reguły na kilku składnikach. Chcesz przygotować pyszną pizzę we własnym domu? Sprawdź, jaka szynka jest najlepsza do pizzy.

Fot.123RF/Picsel

 Domowa pizza może być równie dobra, jak ta z włoskiej restauracji. Kluczem do tego, by wyszła wyśmienicie, są składniki dobrej jakości. Sos na bazie pomidorów, oliwy, prawdziwa mozzarella oraz oczywiście dodatki. Do ulubionych dodatków należą: szynka, salami, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe, czy rucola. Czy wiesz jednak, jaka szynka będzie najlepsza do pizzy?

Sprawdź także: Jakie mięso jest najlepsze na szaszłyki?

Jaką szynkę wybrać do pizzy?

Wielu naszych rodaków lubuje się w pizzy na grubym spodzie, która ugina się pod ilością sera, szynki i innych dodatków. W takim zestawieniu nie może również zabraknąć sosu czosnkowego lub, co gorsza, keczupu. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, jednak taka pizza prawdziwego Włocha przyprawiłaby o zawał serca. Jeśli masz ochotę na tego typu pizzę „polską”, możesz położyć na nią tak naprawdę wszystko. Jeżeli jednak chcesz przygotować prawdziwą włoską pizzę rodem z Neapolu, warto wybrać do niej odpowiedni rodzaj szynki.

Jeśli lubisz delikatną szynkę, wybierz crudo lub cotto. Będzie doskonale smakować w towarzystwie pieczarek, serka mascarpone, czy bazyliowego pesto.

Innym równie częstym i pysznym wyborem, będzie szynka parmeńska, to surowa, podsuszana szynka wytwarzana z udźców wieprzowych. Do pizzy z taką szynką koniecznie dodaj rucoli, pomidorków oraz tartego parmezanu.

Kolejną propozycją może być bresaola, wołowa długo dojrzewająca szynka. Będzie wyborna w tzw. pizzy bianca, czyli z białym sosem – beszamelowym lub śmietanowym, podawana z gruszką i gorgonzolą. Pycha!

Zobacz także:

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1414

60 min
7
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 132

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 185

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 89

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4