Jaka szynka jest najlepsza do pizzy?

Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Nic w tym dziwnego, ciężko oprzeć się makaronom, wybornej pizzy, czy pysznym deserom, takim jak tiramisu. Sekretem włoskich dań są wysokiej jakości składniki i… prostota. Zauważ, że prawdziwe przepisy wprost ze słonecznej Italii bazują z reguły na kilku składnikach. Chcesz przygotować pyszną pizzę we własnym domu? Sprawdź, jaka szynka jest najlepsza do pizzy.

Fot.123RF/Picsel

 Domowa pizza może być równie dobra, jak ta z włoskiej restauracji. Kluczem do tego, by wyszła wyśmienicie, są składniki dobrej jakości. Sos na bazie pomidorów, oliwy, prawdziwa mozzarella oraz oczywiście dodatki. Do ulubionych dodatków należą: szynka, salami, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe, czy rucola. Czy wiesz jednak, jaka szynka będzie najlepsza do pizzy?

Sprawdź także: Jakie mięso jest najlepsze na szaszłyki?

Jaką szynkę wybrać do pizzy?

Wielu naszych rodaków lubuje się w pizzy na grubym spodzie, która ugina się pod ilością sera, szynki i innych dodatków. W takim zestawieniu nie może również zabraknąć sosu czosnkowego lub, co gorsza, keczupu. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, jednak taka pizza prawdziwego Włocha przyprawiłaby o zawał serca. Jeśli masz ochotę na tego typu pizzę „polską”, możesz położyć na nią tak naprawdę wszystko. Jeżeli jednak chcesz przygotować prawdziwą włoską pizzę rodem z Neapolu, warto wybrać do niej odpowiedni rodzaj szynki.

Jeśli lubisz delikatną szynkę, wybierz crudo lub cotto. Będzie doskonale smakować w towarzystwie pieczarek, serka mascarpone, czy bazyliowego pesto.

Innym równie częstym i pysznym wyborem, będzie szynka parmeńska, to surowa, podsuszana szynka wytwarzana z udźców wieprzowych. Do pizzy z taką szynką koniecznie dodaj rucoli, pomidorków oraz tartego parmezanu.

Kolejną propozycją może być bresaola, wołowa długo dojrzewająca szynka. Będzie wyborna w tzw. pizzy bianca, czyli z białym sosem – beszamelowym lub śmietanowym, podawana z gruszką i gorgonzolą. Pycha!

Zobacz także:

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 54

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2