Domowa pizza może być równie dobra, jak ta z włoskiej restauracji. Kluczem do tego, by wyszła wyśmienicie, są składniki dobrej jakości. Sos na bazie pomidorów, oliwy, prawdziwa mozzarella oraz oczywiście dodatki. Do ulubionych dodatków należą: szynka, salami, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe, czy rucola. Czy wiesz jednak, jaka szynka będzie najlepsza do pizzy?
Sprawdź także: Jakie mięso jest najlepsze na szaszłyki?

Jaką szynkę wybrać do pizzy?
Wielu naszych rodaków lubuje się w pizzy na grubym spodzie, która ugina się pod ilością sera, szynki i innych dodatków. W takim zestawieniu nie może również zabraknąć sosu czosnkowego lub, co gorsza, keczupu. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, jednak taka pizza prawdziwego Włocha przyprawiłaby o zawał serca. Jeśli masz ochotę na tego typu pizzę „polską”, możesz położyć na nią tak naprawdę wszystko. Jeżeli jednak chcesz przygotować prawdziwą włoską pizzę rodem z Neapolu, warto wybrać do niej odpowiedni rodzaj szynki.
Jeśli lubisz delikatną szynkę, wybierz crudo lub cotto. Będzie doskonale smakować w towarzystwie pieczarek, serka mascarpone, czy bazyliowego pesto.
Innym równie częstym i pysznym wyborem, będzie szynka parmeńska, to surowa, podsuszana szynka wytwarzana z udźców wieprzowych. Do pizzy z taką szynką koniecznie dodaj rucoli, pomidorków oraz tartego parmezanu.
Kolejną propozycją może być bresaola, wołowa długo dojrzewająca szynka. Będzie wyborna w tzw. pizzy bianca, czyli z białym sosem – beszamelowym lub śmietanowym, podawana z gruszką i gorgonzolą. Pycha!
Zobacz także:
Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »