Najlepsze przepisy na ogórki

Kościół z Hex Olgi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Na co dzień Olga mieszka we francuskim Hex. Nic więc dziwnego, że w konkurencji autorskiej postanowiła odtworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli z tej miejscowości.

Ciasto:

  • 8 szklanek mąki
  • 2 kostki masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj

 

Karmel:

  • 800 g cukru

 

Lukier królewski:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Ciasto
Mąkę, masło, cukier puder i jaja zmiksować do połączenia się składników, następnie wyrobić ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować. Z ¼ części ciasta wykroić ciastka (7 cm x 5 cm) wykleić nimi foremki do herbatników. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 220°C przez 9-12 minut. Z pozostałego ciasta skonstruować kościół: wykroić 2 dłuższe ściany (20 cm x 14 cm) i 3 krótsze (14 cm x 14 cm), wieżę (14 cm x 30 cm) i dach wieży (4 trójkąty o ramionach 7 cm). W cieście na dach wieży, wyciąć małe, okrągłe okienka. Resztę ciasta wykorzystać do konstrukcji dachu kościoła. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 220°C przez 9-12 minut.
Karmel
Cukier rozpuścić na patelni.
Lukier królewski
Oddzielić białka od żółtek. Do miski z białkami dodawać stopniowo cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać (nie ubijać!). Tak powstały lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
Złożenie ciasta
Ściany konstrukcji i dach skleić karmelem. Herbatniki posmarować lukrem i przykleić je na ścianę wieży kościoła. Szczeliny wypełnić lukrem. Dach udekorować pozostałym lukrem według uznania.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24993

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1901

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 122

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26