Sprawdzone przepisy na grilla

Na co dzień Olga mieszka we francuskim Hex. Nic więc dziwnego, że w konkurencji autorskiej postanowiła odtworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli z tej miejscowości.

Ciasto:

  • 8 szklanek mąki
  • 2 kostki masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj

 

Karmel:

  • 800 g cukru

 

Lukier królewski:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Ciasto
Mąkę, masło, cukier puder i jaja zmiksować do połączenia się składników, następnie wyrobić ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować. Z ¼ części ciasta wykroić ciastka (7 cm x 5 cm) wykleić nimi foremki do herbatników. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 220°C przez 9-12 minut. Z pozostałego ciasta skonstruować kościół: wykroić 2 dłuższe ściany (20 cm x 14 cm) i 3 krótsze (14 cm x 14 cm), wieżę (14 cm x 30 cm) i dach wieży (4 trójkąty o ramionach 7 cm). W cieście na dach wieży, wyciąć małe, okrągłe okienka. Resztę ciasta wykorzystać do konstrukcji dachu kościoła. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 220°C przez 9-12 minut.
Karmel
Cukier rozpuścić na patelni.
Lukier królewski
Oddzielić białka od żółtek. Do miski z białkami dodawać stopniowo cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać (nie ubijać!). Tak powstały lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
Złożenie ciasta
Ściany konstrukcji i dach skleić karmelem. Herbatniki posmarować lukrem i przykleić je na ścianę wieży kościoła. Szczeliny wypełnić lukrem. Dach udekorować pozostałym lukrem według uznania.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery ciasto drożdżowe

Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...

Odsłon: 88

>60 min
2
Dania główne Pierogi chłopskie

Pierogi chłopskie to tradycyjne, sycące danie z prostym, wiejskim farszem. Is...

Odsłon: 13314

30 min
15