Składniki:
75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego
2 łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 cebula
150 ml mleka
Olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Cebulę jak najdrobniej posiekać. Dodać sól, pieprz, natkę pietruszki. Uformować kulki i lekko spłaszczyć - jak tradycyjne kotlety mielone.
2.Otoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistej barwy.
3.Serwować z grzankami z pieczywa tostowego, pszennymi bułkami do hamburgerów lub pieczonymi ziemniakami.
4.Burgery podawać gorące z ogórkiem konserwowym, świeżą cebulą i ulubionym sosem - np. majonezowo - czosnkowym.
Kotlety mielone / burgery ze śledzia norweskiego
Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Desery
Sernik na zimno z truskawkami
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 159
6
REKLAMA