Składniki:
75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego
2 łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 cebula
150 ml mleka
Olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Cebulę jak najdrobniej posiekać. Dodać sól, pieprz, natkę pietruszki. Uformować kulki i lekko spłaszczyć - jak tradycyjne kotlety mielone.
2.Otoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistej barwy.
3.Serwować z grzankami z pieczywa tostowego, pszennymi bułkami do hamburgerów lub pieczonymi ziemniakami.
4.Burgery podawać gorące z ogórkiem konserwowym, świeżą cebulą i ulubionym sosem - np. majonezowo - czosnkowym.
