Kuchenna rewolucja, czyli 10 gadżetów, które ułatwiają gotowanie

Gotowanie jest przyjemne i proste, jeżeli sięga się po sprawdzone przepisy i kuchenne gadżety. Dzięki akcesoriom do kuchni, potrawy przygotowuje się szybko, a utrzymanie porządku zajmuje niewiele czasu.

Fot. Adobe Stock

Oto 10 gadżetów, które przydadzą się w małej i dużej kuchni.

1. Silikonowe formy do pieczenia

Formy do pieczenia wykonane z silikonu ułatwiają wyjmowanie gorących ciast i pasztetów. Pieczona masa nie przywiera do silikonu spożywczego, dzięki czemu ciasto wyciąga się w całości bez obaw o jego uszkodzenie. Dodatkowo możliwe jest pieczenie bez tłuszczu oraz mycie silikonowych form do pieczenia w zmywarce.

2. Narożne półki nablatowe

Narożna półka nablatowa to gadżet, który powiększy i zorganizuje przestrzeń roboczą w małej kuchni, a w dużych pomieszczeniach pomoże w utrzymaniu porządku. Narożna półka z kilkoma piętrami przyda się do ustawiania talerzy, filiżanek, słoiczków z przyprawami oraz doniczek ze świeżymi ziołami. Półki tego typu można wykorzystywać również do organizowania wnętrz szafek kuchennych.

3. Pojemnik na obierki montowany do blatu

Obierki z ziemniaków, marchwi, pietruszki czy cebuli można mrozić i wykorzystywać do przygotowywania esencjonalnego bulionu. Praktyczny pojemnik mocowany do blatu ułatwi ich sprzątnięcie i przygotowanie do mrożenia zgodnie z zasadą zero waste home. Jeżeli wyrzuca się obierki, pojemnik na blat ułatwi segregację odpadów w domu.

4. Podstawka na brudne łyżki

Łyżki używane do mieszania sosu lub łopatki do smażenia brudzą kuchenny blat, dlatego specjalna podstawka z ociekaczem przyda się w utrzymaniu porządku i zachowaniu zasad higieny.

5. Pipeta do sosów

Pipeta do sosów ułatwia eleganckie podawanie potraw. Za jej pomocą nakłada się sos na talerz bez brudzenia krawędzi. Pipeta przydaje się również podczas przygotowywania mięs, które polewa się sosem w trakcie pieczenia.

6. Wkładka do patelni

Wkładka do patelni umożliwia przygotowanie zdrowych warzyw i mięs bez użycia tłuszczu. Akcesorium zastępuje również naczynie do gotowania na parze i ułatwia duszenie, a także zdejmowanie gotowych dań z patelni.

7. Aplikacja z przepisami na smartfona

Aplikacja z przepisami na smartfona sprawia, że przepisy na smaczne dania ma się zawsze przy sobie. Smartfon zastępuje liczne książki kucharskie, a także poradniki na temat gotowania. Jeżeli korzysta się z aplikacji z przepisami kulinarnymi, warto pamiętać o gadget insurance - smartfon jest w kuchni narażony na zalanie wodą, zabrudzenie surowym jajkiem czy też upadek z wysokości blatu.

8. Korek do butelek z winem

W składnikach potrawy znajduje się niewielka ilość wina? Aby uchronić resztę trunku przed zepsuciem, otwartą butelkę z winem można zamknąć za pomocą specjalnego korka z tworzywa sztucznego. Korek odetnie dopływ powietrza, a wino zachowa świeżość przez długi czas.

9. Pojemnik do gotowania ryżu w mikrofalówce

Gdy ma się niewiele czasu na gotowanie, nawet przygotowanie ryżu może być zbyt czasochłonne. Pojemnik do gotowania ryżu w kuchence mikrofalowej umożliwi szybkie przygotowanie ziaren ryżu białego, brązowego lub dzikiego, dzięki czemu przyrządzi się smaczne i pożywne danie na kilka chwil przed przybyciem niespodziewanych gości.

10. Młynek do sera, czekolady i orzechów

Ser można zetrzeć na tarce, jednak gdy chce się go zmielić tarka jest mało przydatna. Młynek do mielenia sera rozdrobni nawet twarde sery, jak parmezan czy grana padano. Ten sam młynek może być wykorzystywany również do mielenia gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, orzechów i migdałów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2