Najlepsze przepisy na ogórki

Kuchnia daleka i bliska - nowe programy w Kuchnia+

W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą odwiedzającego miejsca nieznane Anthony’ego Bourdaina.

Fot. materiały prasowe

11. sezon bijącej rekordy oglądalności i uhonorowanej nagrodą Emmy serii „Anthony Bourdain: miejsca nieznane" to zapis ostatnich wypraw popularnego, amerykańskiego szefa kuchni. Tym razem odwiedził on zachodnią Wirginię, Nową Funlandię, Urugwaj, Armenię, Butan, Berlin, wybrzeże Zatoki Meksykańskiej w USA oraz Hongkong. W każdym z tych miejsc odkrywał lokalne przysmaki - często zaskakujące nawet dla niego, oraz poznawał typowe dania i składniki wykorzystywane w danym regionie. W nowej serii Anthony Bourdain po raz kolejny pokazał, jak oryginalna, nieoczywista, a zarazem oszołamiająco smaczna może być kuchnia w różnych zakątkach świata.
Anthony Bourdain popełnił samobójstwo w czerwcu ubiegłego roku. Ten amerykański szef kuchni był znany na całym świecie dzięki swoim kulinarno-podróżniczym programom: „Miejsca nieznane" oraz „Bez rezerwacji". Oba formaty można oglądać w Polsce w stacji Kuchnia+. Był autorem książek oraz jurorem w brytyjskiej i amerykańskiej edycji programu "The Taste". Premiera: sobota, 6 kwietnia 2019 r., godz. 20:15 (po dwa odcinki)
Po sukcesie programu „James Martin: francuska przygoda" brytyjski szef kuchni wyrusza na podbój kolejnego kraju słynącego z charakterystycznych smaków - Stanów Zjednoczonych. W programie „James Martin: amerykańska przygoda" wraz ze swoim zaufanym zespołem zwiedzi kraj od wybrzeża do wybrzeża, zaczynając w Kalifornii i kończąc w Nowym Jorku. Kolejne stany przemierza kilkunastoma różnymi pojazdami: od klasycznego Harleya Davidsona, przez furgonetkę, aż po kultowego Pontiaca z lat 70. Po drodze kosztuje wszelkich lokalnych specjałów i opowiada, jak można je przygotować we własnej kuchni. Premiera: czwartek, 4 kwietnia 2019 r., godz. 18:00
„365 obiadów Mariety Mareckiej" to program, który pokazuje, że przygotowanie posiłków dla całej rodziny nie musi być żmudną i uciążliwą pracą. Wystarczy dobry pomysł i kilka sprytnych tricków. W szóstym sezonie Marieta Marecka podzieli się swoimi sposobami na oszczędne i przemyślane zakupy oraz odpowiedzialne gotowanie - zdrowe i jak najmniej szkodliwe dla środowiska. Tym razem w programie zostaną zaprezentowane przepisy na nowoczesne i tradycyjne potrawy wielkanocne, nietuzinkowe posiłki z grilla, czy dania inspirowane kolorami, takimi jak oranż czy róż. Widzowie przekonają się, że dziecko w kuchni... niekoniecznie oznacza kłopoty, a wspólne gotowanie może stanowić przyjemną i pożyteczną formę spędzania wolnego czasu z rodziną. Nowy sezon to także kulinarne inspiracje na babski wieczór czy dzień ojca. Tym razem nieco miejsca poświęcono również tzw. comfort food, czyli jedzeniu przygotowanemu w tradycyjny sposób, które ma dla gotującego wartość sentymentalną. Uwielbiana przez widzów prowadząca podzieli się kolejną porcją prostych do przygotowania i niezwykle smacznych przepisów. Premiera: sobota, 13 kwietnia 2019 r., godz. 17:00

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 237

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4