Mineralna, źródlana, a może stołowa? Jaką wodę wybierać?

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wód butelkowanych. Na ich opakowaniach pojawiają się napisy: mineralna, źródlana, stołowa. Co one oznaczają? Które z tych wód są naturalne i bardziej wartościowe? Warto wiedzieć, czym się różnią, żeby wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie.

Fot. materiały prasowe

Zacznijmy od wody źródlanej, która pochodzi z zasobów podziemnych, ale jest nisko zmineralizowana. Oznacza to, że posiada w swoim składzie mniej niż 500 mg składników mineralnych na litr. Z tego powodu woda źródlana może być używana do picia, ale będzie też odpowiednia do gotowania i przyrządzania potraw, czy stosowania do innych celów gospodarczych, jak na przykład pranie. Należy jednak pamiętać, że systematyczne picie wyłącznie wody źródlanej nie zapewni organizmowi odpowiedniej ilości takich składników mineralnych, jak wapń czy magnez. Szczególnie, przy zwiększonej aktywności fizycznej, gdy organizm potrzebuje ich więcej.

Do wód źródlanych dodaje się czasem składniki mineralne w postaci soli, czyli chlorków wapnia i magnezu oraz siarczanu magnezu i w ten sposób powstają wody stołowe. Wody stołowe są więc zmineralizowane, ale nie przez naturę, lecz sposobem przemysłowym.

Wody mineralne zaś są w stu procentach naturalne i naturalnie zmineralizowane, o zawartości składników mineralnych większej, niż 500 mg na litr. Ale i one nie są jednakowe, w zależności m.in. od miejsca wydobywania. Naturalna Woda Mineralna Jurajska czerpana jest z poziomu triasowego, zbudowanego ze skał, które formowały się ponad 200 mln lat temu. Pochodzi z najgłębszych warstw ziemi, szczelnie odizolowanych strukturami geologicznymi od powierzchni skorupy ziemskiej. Oznacza to, że do wód głębinowych, które się tam znajdują, nie dostają się żadne wody z opadów atmosferycznych, które mogłyby je zanieczyszczać. To zapewnia ich pierwotną czystość pod względem chemicznym i mikrobiologicznym.

Ponadto wody te, przebywając przez wieki wśród skał bogatych m.in. w wapń i magnez, zostały naturalnie zmineralizowane. Walory płynące z naturalnego pochodzenia Naturalnej Wody Mineralnej Jurajska zostały potwierdzone przez Państwowy Instytut Geologiczny.

„Wody podziemne ujmowane przez „Jurajską" na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, pochodzą z zasilania we wczesnym helocenie, a ich szacunkowy wiek wynosi (...) 10 tysięcy lat" - mówi dr Lidia Razowska-Jaworek z Państwowego Instytutu Geologicznego. - Są one odizolowane od powierzchni ziemi grubą warstwą izolacyjną iłów słabo przepuszczalnych, która odpowiada wysokości 10-piętrowego wieżowca, co gwarantuje, że nie docierają do nich współczesne wody opadowe (...) Jest to woda w pełni naturalna, można powiedzieć „dziewicza", nietknięta ludzką ręką (...) woda mineralna „Jurajska", wskutek naturalnych procesów mineralizacji trwających tysiące lat, jest nasycona związkami wapnia i magnezu.".

Naturalna Woda Mineralna Jurajska jest wodą średniozmineralizowaną - ilość składników mineralnych w jej składzie jest większa niż 500 mg/l, ale nie przekracza 1500 mg/l. Jest przez to najbardziej odpowiednia do codziennego picia w każdej sytuacji, ponieważ dostarcza do organizmu makro i mikroelementy potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania każdego dnia. Naturalna Woda Mineralna Jurajska posiada Pozytywną Opinię Instytutu Matki i Dziecka. Pijmy Naturalną Wodę Mineralną Jurajska na zdrowie!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 3765

60 min
42
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 56

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0