Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Justyna przygotowała dwa rodzaje ciastek: marchewkowe oraz z dodatkiem orzechów, czekolady i wanilii.

Ciastka
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
⅛ łyżki soli
⅛ łyżki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mleka
5 łyżek mąki
250 g płatków czekoladowych
100 g pistacji
250 g orzechów włoskich

Ciastka marchewkowe
128 g mąki migdałowej
42 g mąki kokosowej
¼ łyżeczki cynamonu
⅛ łyżeczki mielonego imbiru
⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
⅛ łyżeczki kardamonu
3 łyżki syropu klonowego
60 g startej marchewki
wiórki kokosowe do obtoczenia

Dekoracja
maliny
liście mięty
kwiaty jadalne

Ciastka
Brązowy cukier, masło, sól i ekstrakt z wanilii wymieszać na gładką masę. Dodać mleko i podpieczoną mąkę (piec przez 5 minut w temperaturze 175°C). Połączyć z płatkami czekoladowymi, pistacjami i orzechami włoskimi. Wymieszać i uformować ciasteczka.

Ciastka marchewkowe
Obie mąki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, syrop klonowy i startą marchewkę wymieszać. Odstawić do zamrażarki na 45 minut, następnie ulepić ciasteczka i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Dekoracja
Udekorować malinami, miętą i kwiatami jadalnymi według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...

Odsłon: 34927

>60 min
26
Przekąski Tortilla z chili

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...

Odsłon: 773

30 min
5
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6151

60 min
17
Dania główne Pieczarkowce

Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...

Odsłon: 17284

30 min
22
Dania główne Naleśniki

Podstawowy i bardzo prosty przepis ;)

Odsłon: 17179

15 min
55