Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Justyna przygotowała dwa rodzaje ciastek: marchewkowe oraz z dodatkiem orzechów, czekolady i wanilii.

Ciastka
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
⅛ łyżki soli
⅛ łyżki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mleka
5 łyżek mąki
250 g płatków czekoladowych
100 g pistacji
250 g orzechów włoskich

Ciastka marchewkowe
128 g mąki migdałowej
42 g mąki kokosowej
¼ łyżeczki cynamonu
⅛ łyżeczki mielonego imbiru
⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
⅛ łyżeczki kardamonu
3 łyżki syropu klonowego
60 g startej marchewki
wiórki kokosowe do obtoczenia

Dekoracja
maliny
liście mięty
kwiaty jadalne

Ciastka
Brązowy cukier, masło, sól i ekstrakt z wanilii wymieszać na gładką masę. Dodać mleko i podpieczoną mąkę (piec przez 5 minut w temperaturze 175°C). Połączyć z płatkami czekoladowymi, pistacjami i orzechami włoskimi. Wymieszać i uformować ciasteczka.

Ciastka marchewkowe
Obie mąki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, syrop klonowy i startą marchewkę wymieszać. Odstawić do zamrażarki na 45 minut, następnie ulepić ciasteczka i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Dekoracja
Udekorować malinami, miętą i kwiatami jadalnymi według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z dyni

Krem z dyni to idealna zupa na jesienną pogodę . Zupa rozgrzewająca i pożywna...

Odsłon: 427

30 min
7
30 min
22
Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 81

30 min
1