Smakosze też grillują

Grill kojarzony jest przede wszystkim z mało wyszukanymi daniami mięsnymi zakrapianymi piwem. Do tego tematu można jednak podejść bardziej kreatywnie i z większym wyczuciem smaku. Jak wyczarować wykwintne dania z rusztu i przełamać grillową nudę?

Fot. 123RF/Picsel

Grillowanie to bardzo przyjemna i coraz popularniejsza forma wypoczynku na świeżym powietrzu. Potrawy, które królują na grillowych rusztach to przede wszystkim karkówka, kiełbasa, kurczak, szaszłyki, oraz steki. Często przyrządzane są one w możliwie najprostszy, żeby nie powiedzieć najbardziej banalny sposób. Choć jesteśmy do nich przywiązani, a samo słowo "grill" kojarzy nam się właśnie z mocno wypieczoną kiełbasą z musztardą, to nie wyczerpują one wszystkich możliwości tego urządzenia. Z odrobiną wyobraźni i smaku na grillu można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego.

Jeśli w najbliższym czasie zamierzasz urządzać grilla, zaprosić rodzinę i znajomych, ale nie chcesz popaść w kulinarną nudę, to pomożemy Ci urozmaicać menu o przepisy na smakowite i oryginalne wariacje na temat grillowych potraw, których być może do tej pory w ogóle z grillem nie kojarzyłeś. Adam Chrząstowski ambasador marki Merci Chef ! znany szef kuchni zdradziłam nam kilka pomysłów na grillowe smakołyki.

Danie główne - Camembert z grillowanym kurczakiem

Przygotuj: ser Camembert Merci Chef !, 1 pierś z kurczaka , 1 łyżkę oliwy z oliwek , 30g drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku.

Natnij krążek Camembert uważając, aby nie przeciąć go do końca. Następnie nasmaruj pierś kurczaka oliwą z oliwek i połóż go na ruszcie. Przed samym zdjęciem do z grilla możesz go posolić i popieprzyć. Poczekaj aż trochę ostygnie i potnij go wzdłuż na równe plastry. Następnie poukładaj plastry grillowanego kurczaka w każde nacięcie w serze. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i lekko dociśnij do niej camembert tak, aby pietruszka przykleiła się do kurczaka. Dopraw ziołami wedle uznania.

Ziołowo - czosnkowy ser camembert z grilla.

Przygotuj: 3 krążki sera Camembert Merci Chef !, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, połówka cytryny, sól, pieprz, świeże zioła ( może być bazylia bądź rozmaryn).

Serki camembert wyjmij z opakowania. Czosnek obierz i zmiażdż np. przy pomocy noża. Do miseczki wlej olej, dodaj czosnek, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, posiekane zioła i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Serki camembert połóż na aluminiowej folii i posmaruj czosnkową marynatą z każdej strony. Każdy Camembert osobno zawiń w aluminiową folię i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj z obu stron, po około 5-6 minut.

Łosoś z grilla z brzoskwiniami i nektarynkami.


Będziesz potrzebować: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 2 nektarynki, 1 cytrynę, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 8 łyżek oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Obierz, posiekaj czosnek, a następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszaj ze skórką i sokiem cytrynowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem. Rybę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami i posmaruj przygotowaną marynatą. Pozostaw w lodówce pod przykryciem przez 30-40 minut. Brzoskwinie i nektarynki umyj, a następnie usuń z nich pestki. Owoce pokrój na cząstki. Cztery duże kawałki folii aluminiowej wysmaruj masłem. Na filetach ułóż cząstki brzoskwini i nektarynki. Na wierzch wysyp posiekane orzechy. Filety zawiń w folię aluminiową, ułóż na ruszcie i piecz około 20-30 minut.


Grillowany deser - czyli Banany z czekoladą z grilla

Do wykonania tego pysznego deseru potrzebujesz jedynie odpowiedniej ilości bananów oraz tabliczkę gorzkiej czekolady, najlepiej takiej, która zawiera co najmniej 60% miazgi kakaowej.

Banana ze skórką należy naciąć wzdłuż i w tą kieszonkę włożyć kawałki czekolady. Tak przygotowanego banana należy starannie zawinąć w folię aluminiową i położyć na ruszt. Co jakiś czas należy sprawdzać czy banan jest już odpowiednio miękki, po czym zdjąć z grilla zjeść gdy jest jeszcze ciepły.
Okazuje się, że grill nie musi być nudny, nie musi pachnieć i smakować zawsze tak samo. Przy odpowiednich pomysłach i składnikach przyjemność w grillowaniu odnajdą nawet najwięksi smakosze sera Camembert czy czekolady.

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 58

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 190

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25