Ciasto francuskie można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Świnki w kocykach to imprezowa przekąska w wersji wytrawnej. To danie pokochają wszyscy mięsożercy. Co więcej, jeśli na planowanym przez ciebie przyjęciu mają zjawić się dzieci, możesz mieć pewność, że świnki w kołderkach, bo tak też bywa nazywana ta przekąska, znikną w mgnieniu oka.
Sprawdź także: Ciasto z widelca to hit ostatnich dni. Przepis ma już milion wyświetleń!
Świnki w kocykach – przepis
Przygotowanie świnek w kocykach zacznij od wyboru dobrej jakości składników. Najważniejsze będą oczywiście parówki, zadbaj o to, by w swoim składzie zawierały jak największą ilość mięsa. Możesz wybrać również parówki z kurczaka lub z indyka, będą one miały mniej tłuszczu od tych wieprzowych. Warto zwrócić również uwagę na to, by skład parówek był jak najkrótszy. Mięso, sól, przyprawy, naturalne aromaty, z tego powinny być wytwarzane dobre jakościowo parówki.
Drugim, równie ważnym składnikiem świnek w kołderkach będzie ciasto francuskie. Oczywiście najlepsze będzie to na bazie masła, które przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli jednak goni cię czas, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego z dobrym składem. Teraz możesz przejść już do przygotowania przekąsek. Będziesz potrzebować: pięciu parówek, opakowania ciasta francuskiego, pięciu plastrów żółtego sera, jajka, sezamu oraz tartego sera.
Pokrój parówki na trzy równie części. To samo zrób z serem oraz ciastem francuskim. Powinno powstać 15 kawałków, z każdego składnika. Parówki zawiń w ser, a następnie w ciasto francuskie. Ciasto może na siebie nachodzić, dzięki czemu powstaną ciekawe pofałdowania. Tak przygotowane parówki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W misce roztrzep jajko, a następnie posmaruj nim, każdy z zawijasów. Na koniec posyp sezamem oraz tartym serem. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem.
Sosy idealne do świnek w kocykach
Świnki w kocykach będą doskonale smakować wraz z sosami. Świetnie sprawdzi się sos pomidorowy w stylu włoskim, który przygotujesz z: passaty pomidorowej, oregano, bazylii, szczypty cukru, soli i pieprzu.
Jeśli lubisz czosnek, możesz przygotować sos czosnkowo-ziołowy. Do miski dodaj: pięć łyżek jogurtu greckiego, dwie łyżki majonezu, trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekany koperek, miętę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe!
Zobacz także:
Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »