Tajemnica awokado

Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc i, co więcej, jest wyjątkowo zdrowe.


W 100 gramach awokado znajduje się aż 160 kcal, co sprawia, że jest to najbardziej kaloryczny owoc świata. Na szczęście nie są to puste kalorie, przeciwnie, są pełne wartości odżywczych. Awokado to owoc równie bogaty w dobroczynne tłuszcze co oliwa z oliwek. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi.


Gruszka krokodyla obfituje w witaminy - A, E, C, D, B oraz kwas foliowy. Włączając ja do codziennej diety uzupełnimy niedobory potasu, wapnia, czy żelaza. Wskazuje się także na korzystny wpływ awokado w profilaktyce nowotoworowej, ale przecież nie sięgamy po awokado po przestudiowaniu podręcznika medycyny.


To co kusi w awokado to jego tajemniczość. No bo w zasadzie co z nim zrobić i jak się nim posługiwać? Jeśli po prostu kupimy awokado, obierzemy, pozbawimy pestki i skosztujemy - będziemy rozczarowani. Owszem ładnie pachnie, ale jest gorzkie i w smaku przypomina mydło. Czemu więc cieszy się taką popularnością?


Awokado, by smakowało musi być w pełni dojrzałe, jego skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Miąższ powinien być tłusty, miękki, maślany - tylko skąd wziąć taki owoc, skoro sprzedawane są wyjątkowo twarde awokado? Cóż, musimy sprawić by dojrzało, na szczęście są niezawodne sposoby.

 

Po prostu odkładamy awokado w ciepłe miejsce i czekamy, aż czas zrobi swoje. Dodatkowo możemy zapakować nasz owoc do papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjąc dojrzały okaz. Jak to się dzieje? Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie. Tu uwaga: nie kładziemy źródła etylenu w pobliżu świeżych kwiatów, bo szybciej zwiędną!


Awokado dojrzało i co dalej? Przede wszystkim guacamole - rozcieramy miąższ widelcem na pastę, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą, schładzamy i podajemy ze świeżym pieczywem. Limonkę możemy zastąpić sokiem z cytryny, kolendrę - natką pietruszki, a do samej pasty dodać czosnek, świeże pomidory oraz chili.


Dojrzałe awokado doskonale smakuje z sałatkami i to zarówno warzywnymi, jak i owocowymi. Do warzywnych awokado można dodatkowo zgrillować, do owocowych dodajemy surowe. Z awokado warto też zrobić pyszny i zdrowy koktajl. Owoce dodajemy do dowolnych owoców - truskawek, bananów, ananasów - nadają kremowej konsystencji, zielonej barwy oraz egzotycznego smaku. Awokado ma podobny wpływ na zupy - można nim zastąpić śmietanę czy inne zagęstniki.


Awokado możemy także dodać do ciast, zastępując nim masło, czy do masy omletowej. Świetnie skomponuje się z owocowymi morza, czy jako gęsta, pikantna salsa do dań głównych. A jeśli mamy ochotę na coś prostego, to wystarczy, że pokroimy je w plastry i ułożymy na kanapkach z sałatą i jajkiem na twardo.


Więcej pomysłów na awokado w książce kucharskiej. Kliknij!

 

 

 

Tajemniczy owoc, z którym do końca nikt nie wie co zrobić... Zobacz pomysły na dania z pigwy. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z jajkiem i ryżem

Pomysł na szybką sałatkę z jajkiem, ryżem, porem i kukurydzą. Propozycja zaró...

Odsłon: 3137

30 min
3

Przepis dnia

Śniadania Domowa wiejska kiełbasa podpiekana

Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...

Odsłon: 1026

>60 min
11
Przekąski Jajka w cieście francuskim

Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto, aby było smacz...

Odsłon: 7359

30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Sposoby na idealny biszkopt - wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawd...

11
Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

10
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

10
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

17