Te sprzęty powinnaś mieć w swojej kuchni

Bez względu na to, czy jesteś doświadczoną kucharką, czy też początkującą amatorką gotowania, w twoich kuchennych szafkach powinno znaleźć się miejsce na kilka niezbędnych sprzętów. Dzięki nim przygotowanie ulubionych dań będzie nie tylko łatwiejsze i szybsze, ale także zdecydowanie bardziej przyjemne.

Patelnia

Komu choć raz w życiu zdarzyło się gotować w kuchni bez patelni, ten doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że trudno o bardziej praktyczne naczynie. Przywykliśmy do przygotowywania na niej przede wszystkim dań smażonych, ale na dobrej jakości patelni możesz również podgotować lub dusić mięso. Patelnia świetnie sprawdza się również do przygotowania szybkich dań jednogarnkowych.

Miarki

W internetowych wyszukiwarkach nie brakuje fraz, dotyczących miar. Mniej obeznani w kuchennych zagadnieniach nie zawsze wiedzą, ile to jest 200 ml mleka, ¼ szklanki wody, czy 30 dag mąki. Oczywiście doświadczeni kucharze potrafią oceniać składniki „na oko" i zwykle udaje im się to bezbłędnie. Jeśli jednak masz problem z ustaleniem odpowiedniej ilości produktów, przyda się kilka rodzajów miar i solidna waga.

Silikonowe lub plastikowe łopatki i szczypce

Jeśli często przygotowujesz jedzenie na patelni lub w naczyniu typu „kaczka", musisz mieć pod ręką sprzęt, dzięki któremu sprawnie zamieszasz bigos czy risotto, przełożysz tradycyjnego schabowego lub plastry pokrojonej pieczeni. Metalowe przybory kuchenne ustępują miejsca odpowiednikom wykonanym z plastiku, które nie uszkadzają powierzchni naczyń (i łatwo utrzymać je w czystości).

Durszlak, sitko

Dzięki durszlakowi nie musisz odcedzać potraw przy użyciu pokrywki do garnków (łatwo wtedy o rozlanie gorącej wody i oparzenia) i łatwo umyjesz mniejsze warzywa i owoce. Warto dokupić specjalną podstawkę, do której będzie wpływać woda (możesz także użyć głębokiego talerza). Mniejsze sitka z małymi dziurkami przydadzą się do przesiewania mąki lub proszku do pieczenia, dzięki czemu ciasta będą pulchne i pozbawione grudek.

Deski do krojenia

Warto zainwestować w deskę szklaną lub plastikową. Na szkle możesz porcjować surowe mięso oraz kroić warzywa i owoce o wodnistej konsystencji (np. pomidory). Taką deskę szybko umyjesz i wysuszysz. Dlaczego jest lepsza od drewnianej? Ponieważ w szczelinach nie gromadzą się bakterie i zanieczyszczenia. Szkło jest również bardziej trwałe i odporne na wilgoć, dlatego może nam służyć przez wiele lat.

Tarka kuchenna

Jeśli nie dysponujesz profesjonalnym, elektrycznym rozdrabniaczem, zaopatrz się w tradycyjną tarkę i wyciskacz. Przydadzą się nie tylko do ścierania sera, ale również do przygotowania świeżych surówek z warzyw lub gęstych przecieranek dla małych dzieci. Za pomocą tarki rozdrobnimy również przyprawy (np. świeży imbir), cytrusy i czekoladę.

Mikser

Niezbędny gadżet dla wszystkich, którzy uwielbiają przygotowywać różnego rodzaju słodkości. Z jego pomocą błyskawicznie ubijemy śmietanę, utrzemy ciasto lub zmieszamy składniki na ciasto.

Brytfanna, tortownica i naczynie żaroodporne

Brak piekarnika w kuchni może być dla niektórych dużym zaskoczeniem. O ile gotowane potrawy mogą być alternatywą dla wielu pieczonych dań, o tyle aromatycznej szarlotki czy sernika nie da się upiec na tradycyjnym palniku. Co powinnaś mieć w kuchni, jeśli lubisz piec? Średniej wielkości, okrągła tortownica to absolutne minimum (z powodzeniem przygotujemy w niej nie tylko torty, ale również tradycyjne wypieki). W kuchni z piekarnikiem przyda się również naczynie żaroodporne. Przygotujesz w nim sycącą zapiekankę dla całej rodziny, prosty i szybki deser dla dwojga lub domowe frytki dla wielbicieli szybkich przekąsek.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
16
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania , ze śliwkami smaku...

Odsłon: 103

30 min
1
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 62

60 min
2
Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 369

60 min
9
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

3
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2