Sezon na dynię

Długie, jesienne wieczory sprzyjają chwilom kulinarnej rozpusty, dlatego warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów na przekąski, które nie tylko będą smaczne, ale również pełnowartościowe. My proponujemy wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje):

• 100 g surowej kaszy jaglanej
• 0,7 litra wody Mama i ja
• 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
• 2-3 krople aromatu waniliowego
• 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
• 10 dużych daktyli bez pestek
• około 1 szklanki mleka roślinnego
• 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
• 2-3 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie:
• Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
• Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
• Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
• Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pikantny serek śmietankowo - ziołowy

Przepis na ten serek jest prosty i szybki, a serek pyszny. Możemy go przygoto...

Odsłon: 903

15 min
9
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 1038

30 min
6

Przepis dnia

Dania główne Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...

Odsłon: 5897

30 min
11
Przekąski Słodka przekąska

Co nieco na słodko , pachnące zapachami jesieni, jabłka, orzechy.

Odsłon: 2993

30 min
8