Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel
Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na potwierdzenie przedstawiamy trzy przepisy na wielkanocne sałatki z szynką, które podbiją serca naszych gości i domowników! Trzeba tylko zapamiętać, że sekretem ich doskonałego smaku są dobre składniki ze sprawdzonych źródeł. Pierwsze skrzypce w poniższych sałatkach gra szynka, warto więc, by była najlepszej jakości. Idealnie sprawdzi się taka bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów marki „Naturrino" Sokołów.
Sałatka z szynką i ananasem
Jedni wezmą ją za kulinarną osobliwość, a inni uznają, że ananas w sałatce to pomysł żywcem wzięty z poprzedniej epoki. Obie „frakcje" pragniemy jednak prędko uspokoić, gwarantując, że ananas nie jest tu tylko zbędnym dodatkiem, mającym dodać całemu przepisowi nieco wątpliwej „egzotyki", lecz składnikiem, który nadaje mu charakteru i niepowtarzalnego smaku. Jak więc przygotować tę sałatkę, aby była jak najsmaczniejsza? Sprawdźcie sami!
Składniki:
seler naciowy - łodyga
biała cebula średniej wielkości
ananas (najlepiej świeży, ostatecznie może być konserwowy)
1 opakowanie szynki wędzonej Sokołów Naturrino
3 jajka
Kolorowa papryka
kukurydza w puszce
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Seler naciowy tniemy w niewielkie kawałki. Ananasa i szynkę wędzoną „Naturrino" kroimy w paski. Cebulę oraz czerwona paprykę siekamy w drobną kostkę.
2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich pokrojony seler, cebulę, ananasa, szynkę i kukurydzę (koniecznie odsączamy ją z zalewy!).
3. Do połączonych w ten sposób składników dodajemy - wedle uznania - kilka czubatych łyżek majonezu. Mieszamy.
4. Całość przed podaniem na stół doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Tortellini z szynką i cytrusami
Ta sałatka ma szansę zawojować niejeden polski stół. Podczas szczególnych uroczystości i w trakcie świątecznych spotkań w rodzinnym gronie sprawdzi się bowiem jak ulał. Przede wszystkim dlatego, że wygląda apetycznie i równie dobrze smakuje. A do tego potrafi zaspokoić nawet największy głód i zadowolić bardzo wymagające podniebienia. Jesteśmy pewni, że polubią ją zarówno tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych smaków i oryginalnych przepisów. Sprawdźcie, jak ją przygotować!
Składniki:
opakowanie pierożków tortellini
dwie mandarynki lub jedna duża pomarańcza deserowa
1 opakowanie szynki wędzonej Sokołów Naturrino
kukurydza konserwowa
koperek - pęczek
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pierożki tortellini wrzucamy do gotującej się, nieco osolonej wody. Gotowe są wtedy, gdy wypłyną na jej powierzchnię (trwa to zwykle 2-3 minut). Wówczas wyciągamy je łyżką cedzakową, odsączamy z wody i odkładamy do ostudzenia.
2. Mandarynki lub pomarańczę obieramy ze skórki, starając się na nich pozostawić jak najmniej albedo (gorzkiej, białej, wewnętrznej „skórki"), a następnie kroimy je w drobną kostkę. W kostkę lub cienkie paski kroimy także szynkę pieczoną „Naturrino".
3. Wszystkie składniki mieszamy z sobą w misce - przekładamy więc do niej pokrojone cytrusy, szynkę, odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki i ostudzone pierożki.
4. Do takiej mieszanki dodajemy następnie kilka czubatych łyżek majonezu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5. Pęczek koperku płuczemy pod wodą, osuszamy i szatkujemy, a następnie posypujemy nim sałatkę. Wszystko mieszamy raz jeszcze i podajemy na stół.
„Niemiecka" sałatka z szynką
To oczywiście tylko pewna wariacja „na temat" - przepisów na niemieckie sałatki mięsno-ziemniaczane znajdziemy przecież bez liku. Jest ich bowiem tyle, ilu jej miłośników. W pełni tego świadomi proponujemy zatem swoją wersję niemieckiej sałatki ziemniaczanej - z wędzonym schabem i czerwoną cebulą.
Polacy lubią niemiecką sałatkę/Fot.123RF/Picsel
Składniki:
ok. 400 g ziemniaków
1 duża, czerwona cebula
1 opakowanie szynki wędzonej Sokołów Naturrino
groszek konserwowy - 1 puszka
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, wyciągamy je z wody, pozwalając im nieco ostygnąć.
2. Cebulę obieramy z łupinki i szatkujemy w pióra. Ugotowane ziemniaki i szynkę wędzoną „Naturrino" kroimy w drobną kostkę.
3. Pokrojone ziemniaki, szynkę i cebulę mieszamy z odsączonym z zalewy groszkiem z puszki, a następnie dodajemy do nich kilka czubatych łyżek majonezu.
4. Całość delikatnie mieszamy, starając się nie rozgnieść ziemniaków, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy - bon appétit!
Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.