Biszkopt
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
Masa z żurawiną
10 g rozmarynu
½ szklanki śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
200 g żurawiny
cukier puder do smaku
Masa z oscypkiem
500 ml śmietanki 36%
80 g oscypka
80 g karmelowej czekolady
6 g żelatyny
Złożenie
ryż preparowany do wypełnienia ciasta
konfitura z żurawiny do przełożenia ciasta
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Żółtka ubijać przez cztery minuty, następnie połączyć z białkami. Na koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na 25 minut. Po wyciągnięciu biszkopt rzucić na podłogę.
Masa z żurawiną
Rozmaryn ugotować w śmietance. Ostudzić, ubić z serkiem mascarpone, a na koniec dodać podsmażoną żurawinę z cukrem. Schłodzić.
Masa z oscypkiem
Śmietanę podgrzać wraz z rozdrobnionym oscypkiem. Dodać czekoladę i żelatynę, schłodzić.
Złożenie
Biszkopt podzielić na blaty. W środku każdego wydrążyć dziurę, do której nasypać ryż preparowany. Blaty przełożyć masami oraz konfiturą z żurawiny.