Dania jednogarnkowe

“Czy chcesz się zdrowo odżywiać?” Myślę że na to pytanie większość osób bez większych wątpliwości odpowiedziałaby “tak”. To jak się odżywiamy ma bardzo duży wpływ na nasze życie, wpływa na naszą kondycję, zdrowie i samopoczucie.

Fot. Materiały prasowe

Chociaż świadomość na temat zdrowego odżywiania stale rośnie, to w dalszym ciągu wiele osób nie przykłada należytej wagi do swojego jadłospisu. Dlatego warto na bieżąco edukować się w temacie odżywiania i tego jak możemy dzięki niemu wpłynąć na własne życie i środowisko. Zobacz dlaczego warto jest przyjrzeć się bliżej ekologicznej żywności i jaki może mieć ona wpływ na nas i na nasza planetę.

1.Ekologiczna żywność - czyli właściwie jaka?

Żywność ekologiczną charakteryzuje sposób w jaki jest wytwarzana. Aby produkt można było nazwać ekologicznym musi posiadać specjalny certyfikat, czyli musi spełniać szereg wymogów, które są uregulowane odpowiednimi przepisami. Taka żywność to produkty, które pochodzą z upraw wykorzystujących wyłącznie nawozy naturalne i nie używają żadnych konserwantów czy dodatków żywnościowych. Produkty ekologiczne mogą pochodzić wyłącznie od zwierząt hodowanych z dbałością o ich dobrostan i muszą być wytwarzane tak, aby były przyjazne środowisku naturalnemu.

2. Dla naszego zdrowia

Ekologiczna żywność to przede wszystkim żywność naturalna, pozbawiona toksyn i GMO, które moglibyśmy dostarczyć naszemu organizmowi. Właśnie z powodu uprawy naturalnymi środkami, taka żywność zachowuje swoje pierwotne wartości odżywcze, które są zdecydowanie większe niż te w produktach z upraw konwencjonalnych. Na przykładzie kilku grup produktów spożywczych wykazano, że produkty z certyfikatem eko posiadają o około 25% więcej witaminy c, czy o ponad 30% więcej antyoksydantów niż żywność konwencjonalna. Można więc stwierdzić, że żywność ekologiczna jest po prostu zdrowa. Spożywając produkty eko możemy dostarczyć do naszego organizmu sporo wartości odżywczych i składników, które pomogą dbać o nasze zdrowie i samopoczucie.

3. Dla zdrowia natury

Żywność ekologicznie jest dobra nie tylko dla nas i naszego zdrowia, ale także sprzyja dobrej kondycji środowiska i zwierząt. Rolnictwo ekologicznie nie wykorzystuje do upraw żadnych sztucznych nawozów czy innych substancji, które mogłyby źle wpływać na glebę, a ekologiczne hodowle dbają o zdrowie i dobro zwierząt -  nie stosują antybiotyków i innych preparatów wspomagających ich wzrost. “Zielone” rolnictwo może w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy stanu środowiska. Przekłada się ono na m.in. na odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych, utrzymanie różnorodności biologicznej, zachowanie regionalnej równowagi ekologicznej, poprawę żyzności gleby oraz utrzymanie jakości wody. Dlatego warto sięgać po żywność ekologiczną ze względu nie tylko na nasze zdrowie, ale również ze względu na dobro naszej planety.

4. W trosce o nasze pociechy

Ekologiczna żywność jest coraz bardziej popularna również wśród rodziców. Matki i ojcowie coraz częściej sięgają po taką żywność dla swoich pociech z różnych względów, jedni kierują się głównie zdrowiem dziecka, dla innych zaś ważne jest dbanie o środowisko. Tak czy inaczej, wybierając produkty eko dla dzieci można uniknąć dostarczenia im szkodliwych pestycydów oraz innych substancji niepozostających obojętnymi dla zdrowia, Jedyną barierą w kupowaniu produktów ekologicznych może być cena, która często jest znacznie wyższa od produktów konwencjonalnych. Warto jednak pamiętać, że taka żywność wytwarzana jest bez użycia sztucznych nawozów i innych sztucznych substancji, co powoduje, że koszt takich upraw jest również zdecydowanie wyższy.

5. Coraz większa dostępność

Popularność stylu życia nastawionego na dbanie o środowisko w dużym stopniu przyczynia się do dostępności produktów ekologicznych. Można je znaleźć na półkach w prawie każdym sklepie i powstają nawet specjalne sklepy stacjonarne, które posiadają tylko i wyłącznie produkty ekologiczne. Dodatkowo w czasach, kiedy coraz więcej osób robi swoje zakupy w sieci, nawet te spożywcze, można znaleźć sporo sklepów dedykowanych takim produktom. Ich popularność w internecie sprawia, że bez problemu możemy natknąć się na reklamę Google Ads z produktami eko czy przez pozycjonowanie stron internetowych po wpisaniu odpowiedniej frazy w wyszukiwarce otrzymamy mnóstwo propozycji stron z taką żywnością.

Podsumowanie

Wybieranie żywności ekologicznej niesie za sobą bardzo dużo korzyści. Sięgając po takie produkty nie tylko dbamy o zdrowie nasze i naszych dzieci, ale również o dobro zwierząt i dobro naszej planety. Ich duża dostępność sprawia, że bez problemu w wielu miejscach dostaniemy praktycznie każdy produkt w wersji ekologicznej. Dlatego warto jest zgłębiać wiedzę na temat eko żywności i tego jakie może przynieść dla nas korzyści.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4657

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2018

60 min
41
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12995

30 min
28
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 261

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8