Boże Narodzenie na słodko

Kolaż kulinarny, jak sam tytuł wskazuje, to pomieszanie różności - zawiera przepisy z różnych stron świata i z różnych kultur, na swojskie kartofle i egzotyczne owoce morza.

W zamyśle autorki ten groch z kapustą, czy jak mawiał po łacinie Julian Tuwim, cicer cum, łączy jednak w całości przekonanie, że jedzenie jest jednym z największych uroków życia, że można jeść smacznie i zdrowo, a przede wszystkim, że nie trzeba się strasznie namęczyć, żeby coś pysznego przygotować. Gotowanie to tworzenie i jak każda działalność twórcza wymaga inwencji i odwagi, a odpłaca radością tworzenia stworzonym dziełem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Indyk w galarecie z szynkowara

Sklepowe wędliny kusza ale już nie zawsze smakują, polecam domowe wyroby.

Odsłon: 29299

15 min
44
Ciasta Sernik matcha

Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.

Odsłon: 350

30 min
1
Dania główne Pyszne krokiety

Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...

Odsłon: 3833

30 min
4
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 671

15 min
5
Ciasta Tort rafaello

Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...

Odsłon: 1321

60 min
6