Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.

Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.

Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy.

Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem - Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.

Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Wydawnictwo Znak Literanova.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z czekoladą w proszku

Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak...

Odsłon: 5345

30 min
4
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 13476

15 min
33
Sałatki Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy to lekka i zdrowa propozycja, idealna na wiosenne i letnie...

Odsłon: 4785

15 min
6
Ciasta Babka serowa wielkanocna

Bardzo wilgotna, puszysta i mocno waniliowa babka, która długo utrzymuje świe...

Odsłon: 5836

30 min
15