Sezon na dynię

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.

Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.

Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy.

Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem - Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.

Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Wydawnictwo Znak Literanova.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Gniazdka z piekarnika

Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...

Odsłon: 18968

60 min
42
Ciasta Ciasto norweskie

Ciasto norweskie z warstwą bezową i rozpływającym się w ustach kremem jest na...

Odsłon: 51904

60 min
70
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 201

30 min
1
Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...

Odsłon: 19666

30 min
13