Sprawdzone przepisy na grilla

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.

Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.

Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy.

Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem - Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.

Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Wydawnictwo Znak Literanova.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort truflowy

Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...

Odsłon: 99

60 min
1
Ciasta Malinowy sernik na zimno

Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...

Odsłon: 48

>60 min
1
30 min
1
60 min
2
Napoje Herbatka zimowa na chłodne dni

Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...

Odsłon: 113

15 min
1