Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.

Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.

Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy.

Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem - Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.

Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Wydawnictwo Znak Literanova.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...

Odsłon: 229

15 min
4
30 min
3
Dania główne ziemniaki w syropie sezamowym

Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...

Odsłon: 100

60 min
2
>60 min
3
Napoje Nalewka z wiśni

Prosta, smaczna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca nalewka z wiśni w sam raz...

Odsłon: 26632

>60 min
18