Najlepsze przepisy na ogórki

Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów

Apetyt na wolność, sztukę i sławę… Oraz na tort czekoladowy! Czternaście niezwykłych kobiet zabierze Was w wielką kulinarną podróż przez kraje i epoki.

Podobno trzeba zjeść z kimś beczkę soli, żeby naprawdę go poznać - ale chyba lepiej zjeść tort Pavlova albo pyszne spaghetti? Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.

Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu - czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.

„Nienasycone" to czternaście bardzo różnych i barwnych osobowości - a wszystkie je łączy wielki apetyt na życie.

Marianne Pfeffer Gjengedal (ur. 1981) - jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych w Oslo. Pracuje jako stylistka jedzenia w stolicy Norwegii, ale wykonuje też dziwne zlecenia wyjazdowe w rozmaitych studiach fotograficznych i filmowych.

Klaudia Iga Pérès (ur. 1985) - ukończyła warszawską Akademię Sztuk Pięknych, gdzie wyspecjalizowała się w fotografii portretowej. Przez pięć lat pracowała w Norwegii jako fotografka żywności, ale niedawno otworzyła własne studio w Alzacji.

Wydawnictwo Dwie Siostry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dodatki Sos farmerski do sałatek

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 114

15 min
2
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 513

30 min
5
Desery Serowe kulki dla wnucząt

Czego nie robi się dla wnucząt, lubią serowe pączki więc trzeba było dzisiaj...

Odsłon: 562

15 min
3
Dania główne Kotlety schabowe

Moje dzisiejsze kotlety to kotlety ze schabu, proste i szybkie w przygotowani...

Odsłon: 678

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

19