Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów

Apetyt na wolność, sztukę i sławę… Oraz na tort czekoladowy! Czternaście niezwykłych kobiet zabierze Was w wielką kulinarną podróż przez kraje i epoki.

Podobno trzeba zjeść z kimś beczkę soli, żeby naprawdę go poznać - ale chyba lepiej zjeść tort Pavlova albo pyszne spaghetti? Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.

Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu - czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.

„Nienasycone" to czternaście bardzo różnych i barwnych osobowości - a wszystkie je łączy wielki apetyt na życie.

Marianne Pfeffer Gjengedal (ur. 1981) - jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych w Oslo. Pracuje jako stylistka jedzenia w stolicy Norwegii, ale wykonuje też dziwne zlecenia wyjazdowe w rozmaitych studiach fotograficznych i filmowych.

Klaudia Iga Pérès (ur. 1985) - ukończyła warszawską Akademię Sztuk Pięknych, gdzie wyspecjalizowała się w fotografii portretowej. Przez pięć lat pracowała w Norwegii jako fotografka żywności, ale niedawno otworzyła własne studio w Alzacji.

Wydawnictwo Dwie Siostry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3940

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 1148

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1