Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Apetyt na wolność, sztukę i sławę… Oraz na tort czekoladowy! Czternaście niezwykłych kobiet zabierze Was w wielką kulinarną podróż przez kraje i epoki.

Podobno trzeba zjeść z kimś beczkę soli, żeby naprawdę go poznać - ale chyba lepiej zjeść tort Pavlova albo pyszne spaghetti? Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.

Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu - czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.

„Nienasycone" to czternaście bardzo różnych i barwnych osobowości - a wszystkie je łączy wielki apetyt na życie.

Marianne Pfeffer Gjengedal (ur. 1981) - jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych w Oslo. Pracuje jako stylistka jedzenia w stolicy Norwegii, ale wykonuje też dziwne zlecenia wyjazdowe w rozmaitych studiach fotograficznych i filmowych.

Klaudia Iga Pérès (ur. 1985) - ukończyła warszawską Akademię Sztuk Pięknych, gdzie wyspecjalizowała się w fotografii portretowej. Przez pięć lat pracowała w Norwegii jako fotografka żywności, ale niedawno otworzyła własne studio w Alzacji.

Wydawnictwo Dwie Siostry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 451

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 678532

60 min
1139
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2677

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 630

30 min
1