Smakowite przeciery ze zmiksowanych warzyw, dania z ziemniaków i mięsa zapewnią dziecku niezbędne wartości odżywcze już od pierwszych miesięcy jego życia. Dzięki urządzeniu Thermomix i opracowanemu przez autorkę czterostopniowemu planowi odżywania umiejętne włączanie pokarmów stałych do diety niemowląt stanie się nie tylko proste, lecz także przyjemne.
• Wypróbuj ponad 50 przepisów - od pierwszego przecieru do wspólnych rodzinnych posiłków.
• Dowiedz się, jakie produkty można włączać do diety w poszczególnych miesiącach życia dziecka.
• Wyeliminuj alergeny, konserwanty i sztuczne dodatki - wystarczą ci świeże owoce, warzywa, trochę mięsa i oleju.
• Zacznij przygotowywać zdrowe zbilansowane dania, dzięki którym zapewnisz dziecku prawidłowy rozwój.
• Pozbądź się słoiczków z gotowymi daniami - sam decyduj o składnikach posiłku swojego maluszka!
- Uważam, że wspaniale jest proponować dzieciom jak najszerszą paletę zdrowych produktów spożywczych. Istotną rolę odgrywa przy tym sezonowość oraz regionalne pochodzenie owoców i warzyw. Tą książką chciałabym zainspirować inne matki i zachęcić je do przygotowywania świeżych i zróżnicowanych posiłków dla ich pociech. Dzięki Thermomixowi® przepisy te bez trudu uda się wykonać nawet w trakcie bardzo pracowitych dni z naszymi maluchami.
Désirée Peikert
Désirée Peikert wychowała się w dużej rodzinie wśród piątki rodzeństwa. Większość dzieciństwa spędziła w Australii, Afryce i na Południowym Pacyfiku. Dzisiaj mieszka wraz z mężem, córką i całą gromadą zwierząt na wsi w Szlezwiku‑Holsztynie. Jako mama, która pracuje zawodowo, doskonale rozumie, jakim wyzwaniem jest codzienne gotowanie świeżych posiłków. Osiem lat temu w jej domu pojawił się Thermomix® - w następstwie czego przez wiele lat była przedstawicielką firmy i szefową oddziału. Poznała wiele rodzin o najróżniejszych potrzebach i przyzwyczajeniach. Pozwoliło jej to pogłębić wiedzę z zakresu odżywiania, którą potem przekazywała na licznych kursach, a od 2015 r. także na swoim blogu: www.a-matter-of-taste.de. Obecnie Désirée pracuje jako twórczyni przepisów kulinarnych oraz fotografka, m.in. dla magazynu „mein ZauberTopf".