Ewa_Gotuje

Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób.

Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, nie warto ograniczać się tylko do gotowych mieszanek, które znajdziemy na sklepowych półkach. Okazuje się, że zrobienie samego własnej kawy i herbaty, z tego co znajdziemy w swoich ogródkach, na łące lub w lesie wcale nie jest takie trudne.

Krok po kroku jak zabrać się za przygotowanie własnych kompozycji kawowych i herbacianych opisują szczegółowo autorzy książki „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów" Katarzyna Mikulska i Artur Bokła.

Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. W książce znajdziemy przepisy m.in. na herbatę lipową z malinami i miodem, karmelową kawę z prażonych orzechów laskowych, syrop z pędów młodej sosny na kaszel, mleczną kawę z orzeszków lipy i wiele, wiele innych...

Herbata lipowa na wieczory przy ognisku

1 łyżeczka fermentowanych liści lipy
1 plasterek pomarańczy,
3 goździki,
cukier trzcinowy (do smaku),
½ szklanki rumu,
½ szklanki wody

Liście zalej wrzątkiem i parz przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie oddziel liście od naparu.
Do zaparzonej herbaty wlej rum, wrzuć pomarańczę, goździki i dopraw cukrem do smaku.

Autorzy: Katarzyna Mikulska, Artur Bokła
Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Burek z serem

Doskonały burek z serem to miłość przywieziona z Bałkanów. Wspaniałe ciasto f...

Odsłon: 5882

>60 min
10
15 min
19
Desery Ciasto marchewkowo-rabarbarowe

Ciasto jest mięciutkie, lekko kwaskowate i nie za słodkie. Takie w sam raz. P...

Odsłon: 69

30 min
2