Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasztany – bogactwo natury, które spada wprost pod nasze stopy. Nalewkę z kasztanów przyrządza się wyłącznie do użytku zewnętrznego. Taki wyciąg pozytywnie działa na obrzęki nóg oraz wspomaga prawidłowe krążenie, szczególnie u osób prowadzących siedzący lub stojący tryb pracy. Istnieje jednak element kasztanowca, z której przygotujesz nalewkę do picia – chodzi o kwiaty tego majestatycznego drzewa. Trunek z kwiatów kasztanowca ma łagodny, esencjonalny smak, spożywa się go w małych ilościach przed posiłkiem i także nadaje się do użytku zewnętrznego – w tym przypadku ma podobne właściwości do nalewki z samych kasztanów. Jeśli zbierzesz za dużo kwiatów kasztanowca, możesz je ususzyć lub zalać ciepłym olejem i wykonać macerat do okładów na popękane naczynka.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7034
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7034
Składniki
Zbierz kwiaty w miejscu oddalonym od dróg, oberwij z gałązek i rozłóż na stole, by ewentualne owady zdążyły sobie odejść. Po tym czasie rozdrobnij kwiaty i przełóż do umytego i wyparzonego słoja. Zalej kwiaty wódką, zakręć słoik i odstaw na 14 dni (do miesiąca) do zmacerowania.
Po wymaganym czasie przelej nalewkę przez gęste sito, wyciśnij kwiaty i ponownie przelej trunek przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Jeśli chcesz osłodzić smak wyciągu, dodaj dwie łyżki płynnego miodu o łagodnym smaku i porządnie wymieszaj. Zlej nalewkę do butelek i pij w małych ilościach przed posiłkiem. Możesz także nacierać nią bolące miejsca, wspomagając rozszerzone naczynka i wzmacniać krążenie krwi.