Fot. 123RF/Picsel
Pod różnymi postaciami
Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie zastosowanie w wielu produktach i dostępna jest pod różnymi postaciami. Nic tak nie poprawia humoru w mroźny, zimowy dzień, jak kubek gorącej czekolady. Nie dość, że dzięki niej czujemy się lepiej, to jeszcze niesamowicie rozgrzewa i pozwala zapomnieć na chwile o tym, że na zewnątrz jest mróz. Z kolei, kiedy nastaje ciepłe lato gorącą czekoladę zastępujemy zimną, czy to w formie shake'a, lodów, czy zimnego napoju.
Nie należy zapominać o zastosowaniu czekolady w polewach, którymi oblewa się przede wszystkim ciasta oraz desery różnego typu. Smak czekolady towarzyszy nam przez cały rok w wielu produktach. Pojawiły się nawet gotowe, czekoladowe sześciany na patyku, które należy zanurzać w filiżance gorącego mleka. Lista tego typu artykułów cały czas się powiększa i zdaje się nie mieć końca. Tak samo, jak wieczny kult czekolady!
Festiwal czekolady
Od 2006 roku w Gdańsku, corocznie odbywa się festiwal czekolady. Jej miłośnicy przybywają z całego kraju i spoza granic Polski. W czasie jego trwania można zajadać się czekoladą do woli, poznawać nowe smaki oraz oglądać fantastyczne, czekoladowe rzeźby wykonane przez uczniów szkół plastycznych. Organizatorzy zapewniają wiele dodatkowych atrakcji, w tym liczne konkursy, spotkania z ciekawymi osobami, a także poznanie historii tego smakołyku, możliwość zakupu oryginalnych figurek czekoladowych, z których cały zysk jest przeznaczony na cele charytatywne.
Polska naprawdę kocha czekoladę. Dowodem na to może być kolejne przedsięwzięcie organizowane na jej cześć. Co rok, w Tychach obchodzone jest święto czekolady. Oprócz zajadania niezliczonej ilości słodkich smakołyków, organizatorzy zapewniają występy gwiazd muzycznych. Każdego roku uczestnicy zjadają kilka tysięcy tabliczek czekolady, na brak zainteresowania organizatorzy nie mogą narzekać.
Muzeum czekolady
Każdy prawdziwy fan czekolady może być zadowolony, gdyż jego ulubiony smakołyk doczekał się swojego muzeum. Znajduje się ono w Kolonii, w Niemczech, poświęcone jest historii czekolady. W muzeum znajduje się miniatura fabryki czekolady, wytwarzająca malutkie tabliczki, które mogą skosztować zwiedzający. Można zobaczyć palmiarnię z drzewami kakaowymi, co w naturze nie jest spotykane zbyt często, ze względu na nasz klimat. Fontanny czekolady, zabytkowe automaty, jak i sklepy z mnóstwem słodkich wyrobów, to tylko część atrakcji jakimi dysponuje muzeum w Kolonii. Każdy miłośnik czekolady powinien odwiedzić naszych sąsiadów, aby móc rozkoszować się smakiem, zapachem i widokiem wszechobecnej czekolady.
Czekolada dla urody
Czekolada nie tylko oddziałuje na nas od wewnątrz. W sprzedaży już od dawna funkcjonują czekoladowe kosmetyki, które są bardzo chętnie kupowane. W salonach piękności możemy znaleźć mnóstwo zabiegów z zastosowaniem tego smakołyku. Można również skorzystać z paru sprawdzonych metod na poprawę naszego wyglądu bez konieczności wychodzenia z domu. Jeżeli chcemy wzmocnić nasze włosy wybierzmy maseczkę z kakao, oliwy z oliwek i żółtka jajka. Dzięki takiemu preparatowi włosy wzmocnią się i staną się gładkie niczym jedwab.
Zabiegiem, który sprawi, że nasza twarz będzie gładka i odświeżona, jest maseczka z kakao, jogurtu oraz miodu. Takie kombinacje czekolady z innymi produktami mogą stworzyć substancję idealną do masażu ciała, dzięki której skóra nabierze sprężystości i zostanie odświeżona. Dodając cukier do kakao, miodu i mleka, stworzymy peeling idealny zarówno do twarzy, jak i całego ciała. Nie musimy wychodzić do salonów i sklepów, aby poczuć się wyjątkowo i odkryć niezwykłą moc czekolady. Takie Spa możemy bez problemu stworzyć w zaciszu własnego domu.
Sztuka a czekolada
Czekolada nie tylko działa na nasze zdrowie, organizm i ciało, staje się ona również materiałem dla artystów. Z masy kakaowej i czekoladowej powstają wspaniałe rzeźby, przedstawiające obiekty codziennego użytku, popiersia sławnych osób. Jest też natchnieniem dla poetów, gdyż smak i zapach czekolady kojarzy się z beztroską, szczęściem, miłością i dzieciństwem, dzięki czemu jest doskonałym tematem dla dzieł pisarzy. W kinie czekolada również ma swoje miejsce. Powstały takie ekranizacje jak "Czekolada", czy "Charlie i fabryka czekolady".
W każdej formie życia i sztuki możemy spotykać się z tym specjałem. Od momentu, kiedy tylko czekolada pojawiła się na rynku, odkąd pierwsi ludzie skosztowali jej smaku, i stała się ogólnie dostępna nie traci na popularności. Kto raz spróbuje czekolady, nigdy nie przestanie jej lubić!
Czekolada dla zdrowia? Tak! Kliknij!
Opracowała: Justyna Kwiecień