Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj.

REKLAMA

Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy.
Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od najprostszych do bardziej skomplikowanych. Są wśród nich zarówno tradycyjne dania kuchni brytyjskiej, francuskiej, włoskiej jak i innych kuchni europejskich.
MICHEL ROUX należy do najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Urodził się we Francji w rodzinie o tradycjach kulinarnych, ale prawie całe swoje życie spędził w Anglii. Tutaj właśnie, w miasteczku Bray, prowadzi restaurację The Waterside Inn, która od ponad dwudziestu lat utrzymuje trzy gwiazdki Michelina, czyli została zaliczona do miejsc wartych odbycia nawet najdłuższej podróży. Wcześniej, wraz ze swoim starszym bratem Albertem, prowadził w Londynie francuską restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała to wyróżnienie. We dwójkę stanowią słynny zespół braci Roux, w niektórych rankingach uznany na najznakomitszych kucharzy w kraju, razem też odebrali Order Imperium Brytyjskiego. Sam Michel otrzymał niezwykle prestiżową we Francji nagrodę Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie (wyróżnienie dla najlepszego francuskiego cukiernika), Order Kawalera Legii Honorowej, honorowy doktorat od Johnson & Wales University w USA i wiele innych nagród.
Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od najprostszych do bardziej skomplikowanych. Są wśród nich zarówno tradycyjne dania kuchni brytyjskiej, francuskiej, włoskiej jak i innych kuchni europejskich.
MICHEL ROUX należy do najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Urodził się we Francji w rodzinie o tradycjach kulinarnych, ale prawie całe swoje życie spędził w Anglii. Tutaj właśnie, w miasteczku Bray, prowadzi restaurację The Waterside Inn, która od ponad dwudziestu lat utrzymuje trzy gwiazdki Michelina, czyli została zaliczona do miejsc wartych odbycia nawet najdłuższej podróży. Wcześniej, wraz ze swoim starszym bratem Albertem, prowadził w Londynie francuską restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała to wyróżnienie. We dwójkę stanowią słynny zespół braci Roux, w niektórych rankingach uznany na najznakomitszych kucharzy w kraju, razem też odebrali Order Imperium Brytyjskiego. Sam Michel otrzymał niezwykle prestiżową we Francji nagrodę Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie (wyróżnienie dla najlepszego francuskiego cukiernika), Order Kawalera Legii Honorowej, honorowy doktorat od Johnson & Wales University w USA i wiele innych nagród.
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski
Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1180
10

Dania główne
Potrawka na skrzydełkach, korpusie lub nogach kurczaka w sosie koperkowym
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 216
1

Dania główne
Bagietki na kolację z makrelą
Polecam. To jest dobre.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Ryby
- Makrela
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 2231
11

Ciasta
Drożdżowe ze śliwkami
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4287
35

REKLAMA
