Dania jednogarnkowe

Jesteś tym co jesz – to prawda stara jak świat. Chociażby z tego względu warto jest zaopatrywać się w naprawdę zdrowe i pełnowartościowe produkty, które swym składem wspierają funkcjonowanie organizmu. Czego nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni?

Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto nasza subiektywna lista przypraw, których nie może zabraknąć w waszej spiżarni, jeżeli chcecie długo cieszyć się dobrym zdrowiem.


1. Ostra papryka

Lecznicze działanie ostrych papryczek znane jest już od wieków. Jest to składnik bardzo często wykorzystywany w medycynie naturalnej. Co ciekawe, mądrość naszych przodków została wielokrotnie potwierdzona współczesnymi badaniami naukowymi. Okazuje się bowiem, iż kapsaicyna zawarta w ostrej papryce doskonale stymuluje nasz metabolizm oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu nawet o 25%. Jeśli chcecie na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniście zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu. Z ich spożywaniem muszą jednak uważać osoby mające problemy z ciśnieniem. Chilli może być dla nich niewskazane.

Tej przyprawy używamy dosyć powszechnie, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że pieprz nie tylko poprawia smak naszych potraw, ale również rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie. Ta niedoceniana przyprawa pobudza wydzielanie soku żołądkowego, obniża ciśnienie tętnicze oraz przynosi ulgę w stanach zapalnych i przy dolegliwościach reumatycznych. Naprawdę warto dodawać go do potraw.

Czy wiedzieliście, że ta niepozorna przyprawa może ułatwić wam odchudzanie? Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością przyda się osobom trenującym. Jak wskazują badania przeprowadzone kilka lat temu, kurkuma przyda się nie tylko osobom na diecie. Naukowcy odkryli, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

Chrzan jest nieodzownym elementem wielu tradycyjnych, polskich przepisów. Jego prozdrowotne właściwości nasi przodkowie poznali już setki lat temu. W końcu nie bez powodu jest nazywa się go „słowiańskim żeń-szeniem". Ta roślina pomoże wam uporać się z bólami reumatycznymi, niestrawnością oraz stanami zapalnymi. Ponadto, chrzan jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, dlatego bardzo dobrze jest sięgać po niego w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia.

Mało kto wie, iż oprócz walorów smakowych, cynamon ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu.

Badania naukowców dowiodły, iż najwięcej korzyści dla naszego organizmu może przynieść spożywanie świeżego imbiru. Jednak także jego sproszkowana wersja ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Imbir możemy stosować jako naturalny antybiotyk. Ponadto, przyprawa ta pomoże nam uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi.

Czosnek ma fantastyczne właściwości odkażające dlatego też zabezpiecza nas przed różnego rodzaju infekcjami oraz stanami zapalnymi. Dosyć powszechnie uznaje się go za jeden z najskuteczniejszych, naturalnych antybiotyków, dlatego powinniśmy po niego sięgać zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Ponadto, czosnek pomaga przyśpieszyć metabolizm oraz pozwala poradzić sobie z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Jeżeli chcecie w łatwy sposób pozbyć się toksyn z organizmu, koniecznie włączcie do swojej diety kardamon. Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. Warto również pamiętać, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 161

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1579

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8