Schabowy idealny: Jaka jest jego tajemnica?

Schabowy to znane wszystkim danie, jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić pysznego schabowego!

Jak przyrządzić schabowego, który przejdzie do rodzinnej legendy?     © 123RF.COM/PICSEL


Schabowego robi się banalnie prosto. Podstawą są 4 poniższe kroki:

Krok 1. Kroimy schab w plastry.

Krok 2. Rozbijamy je do preferowanej grubości.

Krok 3. Panierujemy w jajku i bułce tartej.

Krok 4. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.

 

Książka kucharska: 15 przepisów na schabowego. Kliknij!


Jak sprawić, by schabowy był niezapomniany? Zobaczcie kilka prostych rad:

- Jeśli zależy nam na czasie, pokrójmy schab na jak najcieńsze plastry, nie trzeba będzie ich długo smażyć.

- Aby panierka nie odpadała, możemy najpierw obtoczyć schabowego w mące.

- Do panierki możemy dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.

- Aby panierka była bardziej chrupiąca, możemy dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).

- Aby panierka trzymała się równo, myjmy ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać ich brudnymi dłońmi.

- Po panierowaniu kotlety jak najszybciej smażymy, aby panierka nie zaczęła odpadać.

- Tłuczek raz na jakiś czas zanurzamy w chłodnej wodzie.

- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.

- Porada aaasikkkSposób na soczyste kotlety schabowe.


Zakupy przed obiadem

Podstawą schabowego jest mięso. Zobacz, jak wybrać takie, które jest świeże i będzie smaczne, a co więcej: nie będzie zawierało szkodliwych substancji!

Samo mięso to jednak nie wszystko. Zwróćmy też uwagę na jakość bułki tartej, którą wykorzystamy do zrobienia chrupiącej panierki.

Smalec, oliwa, olej, masło?

Smalec nie jest wbrew pozorom najgorszym możliwym tłuszczem do smażenia, mimo że zawiera demonizowane tłuszcze zwierzęce. Wiele z olejów roślinnych pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości, a nawet może stać się szkodliwych. Masło klarowane i smalec to tłuszcze, które nie ulegają tak łatwo utlenianiu pod wpływem temperatury. Pamiętajmy, aby wylewać tłuszcz po smażeniu, nie wykorzystywać go wielokrotnie!

Pamiętajmy, że smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zdrowe, niezależnie od wybranego rodzaju tłuszczu. Nie przesadzajmy z nim!

Zobaczcie jeszcze przepis na schabowego według znanego w Polsce szefa kuchni.

Jeśli nie mamy czasu ani ochoty samodzielnie kupować i smażyć schabu, zawsze możemy wybrać opcję droższą, ale wygodniejszą: wizytę w restauracji. Tam też jednak możemy trafić na schabowe idealne i niewypały.

 

 

Macie jakieś swoje rady, jak przyrządzić schabowego idealnego? Pochwalcie się nimi w Waszym dziale "Domowe porady"! Tutaj znajdziecie artykuł o tym, jak dodawać swoje porady, a tutaj jest link do dodania swojej porady (zadziała, jeśli jesteście zalogowani w serwisie).


Domowe wędliny. Kliknij!

domowa wędlina

Zobacz też: Oszustwa producentów mięs i wędlin

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21522

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 73

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 330

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

319
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10