Do góry

Newsy

Śledź norweski w warzywno-ziołowym majonezie z karmelizowaną marchewką

Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm.

Składniki:

2 filety świeżego śledzia norweskiego
20 ml śmietany 33%
Szklanka mleka
10 cebulek szalotek
1 jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego
Garść liści szpinaku
Ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
2 duże ząbki czosnku
100 g małych marchewek


Przygotowanie:

1. Filety śledzia norweskiego dobrze wymoczyć. Następnie zagotować w mleku z dodatkiem estragonu.

2. Ugotować szpinak. Szalotki i czosnek posiekać jak najdrobniej.

3. Z żółtka jaja, oliwy z oliwek, octu jabłkowego ukręcić majonez. Dodać posiekany lub zmielony szpinak, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz szalotki i czosnek. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy - majonezu.

4. Z oliwy z oliwek, cukru i wody przygotować karmel. W karmelu namoczyć marchewki. Następnie piec je w piekarniku na papierze do pieczenia aż do miękkości.

5. Na talerzu ułożyć marchewki. Na niej rozłożyć filety ze śledzia. Całość przybrać warzywno-ziołowym majonezem.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń