Sezon na dynię

Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm.

Składniki:

2 filety świeżego śledzia norweskiego
20 ml śmietany 33%
Szklanka mleka
10 cebulek szalotek
1 jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego
Garść liści szpinaku
Ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
2 duże ząbki czosnku
100 g małych marchewek


Przygotowanie:

1. Filety śledzia norweskiego dobrze wymoczyć. Następnie zagotować w mleku z dodatkiem estragonu.

2. Ugotować szpinak. Szalotki i czosnek posiekać jak najdrobniej.

3. Z żółtka jaja, oliwy z oliwek, octu jabłkowego ukręcić majonez. Dodać posiekany lub zmielony szpinak, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz szalotki i czosnek. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy - majonezu.

4. Z oliwy z oliwek, cukru i wody przygotować karmel. W karmelu namoczyć marchewki. Następnie piec je w piekarniku na papierze do pieczenia aż do miękkości.

5. Na talerzu ułożyć marchewki. Na niej rozłożyć filety ze śledzia. Całość przybrać warzywno-ziołowym majonezem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 25426

30 min
27
Ciasta Gniazdka z piekarnika

Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...

Odsłon: 19088

60 min
42
Ciasta Ciasto norweskie

Ciasto norweskie z warstwą bezową i rozpływającym się w ustach kremem jest na...

Odsłon: 53006

60 min
71
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 360

30 min
1
Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...

Odsłon: 21158

30 min
16