Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są niekwestionowanym symbolem Wielkanocy. Królują na świątecznych stołach w różnej postaci – faszerowane, w sałatkach, w żurku, pieczeni rzymskiej… Likier jajeczny może zdawać się odległym skojarzeniem ze świętami, ale warto sięgnąć po niego, by wyczarować tradycyjne, a zarazem nietypowe ciasto. Jak smakuje babka z ajerkoniakiem? Babka z ajerkoniakiem niewiele różni się od zwykłej babki piaskowej – jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatek likieru sprawia jednak, że jest bardziej wilgotna, ma więcej naturalnego aromatu i dłużej zachowuje świeżość. Ajerkoniak czy adwokat? Adwokat to połączenie całych jajek wraz z cukrem, mlekiem lub śmietanką, brandy i aromatem waniliowym. Ajerkoniak bazuje na samych żółtkach, cukrze, mleku i wódce lub spirytusie. Te dwa alkohole zdecydowanie różnią się smakiem. Do wypieków lepiej użyć naszego rodzimego adwokata, po wyparowaniu nie pozostawia goryczki, za to ciasto zyskuje piękny żółty kolor.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 266
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 223
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 543
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 266
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 223
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 543
Składniki
Utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlej do niej olej, a następnie ajerkoniak.
Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie szpatułką. Uzyskasz ciasto o dość płynnej konsystencji. Przelej je do natłuszczonej i oprószonej bułka tartą formy na babkę (o średnicy około 22 cm).
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z 2 łyżkami ajerkoniaku i sokiem z pomarańczy. Oblej babkę lukrem i udekoruj skórką pomarańczową.