Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z truskawkami można upiec szybko z wykorzystaniem 2 rolek półproduktu. Przygotowanie domowego ciasta francuskiego zajmuje nieco czasu, ale to o wiele smaczniejszy (bo z prawdziwym masłem) wariant!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Połącz osoloną wodę z mąką i 50 g płynnego masła. Zagnieć na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Resztę masła (w temperaturze niżej od pokojowej, ale nie twarde) rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami pergaminu na prostokąt o grubości około 1 cm. Włóż go na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozwałkuj na placek na tyle duży, by można owinąć nim szczelnie płat masła. Stwórz z ciasta z masłem „kopertę” i szczelnie połącz jej brzegi.
Rozwałkuj ją na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki. Powyższą procedurę powtórz kilkukrotnie, za każdym razem odkładając ciasto na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na nieduże kawałki, zasyp cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zaczną puszczać sok, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i pokrój na prostokąty – takie, by dłuższy bok był dwukrotnością krótszego. Na połówkę prostokąta nałóż porcję truskawek. Drugą ponacinaj, pozostawiając margines ciasta o szerokości 1-2 cm. Złóż każdy prostokąt ciasta na pół i sklej jego brzegi.
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw w piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175°C. Piecz przez kolejnych 10 minut.